Pattog a labda, pörög a tenisz szakosztály: rutinos edzővel erősít a Rába ETO

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2024.04.24. 15:03

Hetek óta Győrben edz, de hivatalosan szerdán mutatták be a Rába ETO Sportegyesület Tenisz Szakosztályának új edzőjét Babos Csabát. A szakmailag elismert, korábbi játékosaival, így a párosban többszörös Grand Slam-torna győztes lányával, Babos Tímeával is sikert sikerre halmozó mester nagy szeretettel érkezett városunkba, hogy a legkisebbeknek biztosítson fejlődési lehetőséget, a csapat már ismert trénereivel, Szombati-Serfőző Eszterrel és Berecz Benedekkel karöltve.

A szerdai sajtótájékoztatón elsőként Kovács János köszöntötte a megjelenteket. A Rába ETO SE elnöke úgy fogalmazott: azért szerződtek le Babos Csabával, mert szintet szeretnének lépni. „Edzőink eddig is fantasztikus munkát végeztek, ezt erősíti majd tovább a rutinos szakember igazolása. Komoly hagyományokkal rendelkezünk, szülőkről gyerekekre száll a tenisz szeretete városunkban. Nagyon megörültünk, hogy Csaba elfogadta a felkérésünket, szakmai eredményei kimagaslóak, elég ha csak arra gondolunk, hogy három olimpián is bizonyított. Most a versenyzőinknek is átadhatjuk azt a sok tapasztalatot és szakmai hozzáértést amit ő képvisel” – emelte ki Kovács János.

Babos Csaba, több évtizedes kimagasló munkája folytatásaként nemrégiben korrekt ajánlatot kapott a Magyar Tenisz Szövetségtől, a tréner mégis Szombati-Serfőző Eszter és a Rába ETO SE ajánlatára mondott igent. Ennek oka, hogy nagypapaként úgy vélte, ideje hazatérni és a családjával annyi időt tölteni, amennyit csak lehet. Heti háromszor négy órában edz majd Győrben, de az adott feladat függvényében elképzelhető, hogy többet tréningezi a gyerekeket. Ezt kiegészítik az edzőtáborok, a partner egyesületeknél tartott edzőmérkőzések, és a fiatalok versenyre kísérése is.

„A tenisz több mint 100 éves hagyományokra tekint vissza Győrben, mindig is a tenisz fellegvárának számított városunk, a versenyzők és a sportélet szempontjából is. 2017-ben elindítottunk egy komoly építkezést az utánpótlásnevelés kapcsán, Berecz Benedekkel mindig hosszútávon gondolkoztunk. Jelenleg 23 versenyzőnk van a csapatunkban, otthonra találtunk a Rába ETO-nál, köszönöm a klub és a város támogatását” – idézte fel munkájuk hátterét a szakosztályvezető.

Szombati-Serfőző Esztert egyébként személyes kapcsolat fűzi a tapasztalt edzőhöz, mint mondta sokat köszönhet a mesternek, mindig is egyfajta mentorként tekintett a személyére. „Azoknak a gyerekeknek akik a mi szárnyaink alatt nevelkednek, egy kiváló szakmai hátteret tudunk nyújtani azért, hogy a győri tenisz visszaemelkedjen azokba a magasságokba, melyen egykor volt” – tette hozzá a szakosztályvezető, aki egykor maga is Rába ETO-ban kezdte karrierjét.

Babos Csaba lánya, Babos Tímea mellett a hazai teniszélet legjobbjait edzette, így például Gálfi Dalmát, Bodnár Annát, Marozsán Fábiánt, vagy éppen azt a Kincses Kolost, akivel tavaly Monte Carlóban megnyerték az U16-os Masters-tornát, általa pedig a fiatal teniszezőt Európában az év játékosának választották. Hosszú éveken keresztül volt az MTK vezetőedzője, mellette dolgozott a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Tenisz Szövetségnek.

„Nagyon csendben és szerényen próbáltam Győrbe érkezni és elkezdeni a városban dolgozni. Annak idején a győri teniszezők voltak számomra az etalonok, nagyon örültem mikor a korábbi Rába ETO-s játékosok közül meg tudtam verni valakit. Hosszú pályafutás áll mögöttem és remélem, hogy előttem is van még jó pár év. Nagy megtiszteltetés, hogy az egyesület ilyen szeretettel fogadott, és hogy ilyen nagy reményeket fűznek a tevékenységemhez” – mondta a tapasztalt, nemzetközileg is elismert tréner.

A tenisz szakosztály indulása óta már jócskán bizonyított, országos versenyek rendezési jogát nyerték el. Ez folytatva májusban a 14 országban zajló Kinder Kupa hazai sorozatának egyik állomása lesz Győr, természetesen a Rába ETO SE rendezésében.

„A sorozat legjobbjai közül 4 magyar fiatal kerülhet majd ki Mallorcára a Rafael Nadal nevével fémjelzett akadémiára, ahol a résztvevő országok legjobbjai mérettetik meg magukat. Öröm számunkra, hogy részesei lehetünk a rendezvénynek, felkészülten, kiváló infrastruktúrával várjuk majd május elején a versenyzőket” – mondta zárásként Berecz Benedek edző.

A sajtótájékoztatón végén Babos Csaba átvehette Rába ETO-s melegítőjét is, s mint mondta: szívesen cseréli át olimpiai viseletét a klub színeire.

TV-s szerkesztő: P. Csapucha Adrienn

Kapcsolódó témák: #edző | #híradó | #kinder kupa | #rába eto se | #sport | #tenisz |