Női kézilabda Eb-felkészülés

Ötgólos magyar siker a románok ellen

MTI Bodnár Boglárka
2022.10.29. 19:36

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 33-28-ra legyőzte Romániát a Tatabányán rendezett szombati edzőmérkőzésen.

Eredmény:
Magyarország-Románia 33-28 (15-17)
lövések/gólok: 56/33, illetve 52/28
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 2/2
kiállítások: 6, illetve 2 perc

Magyarország: Janurik – Győri-Lukács 2, Klujber 9, Bordás 1, Hornyák 1, Vámos 1, Márton 5, cserék: Kácsor 5, Albek 2, Schatzl 1, Kuczora 3, Töpfner, Debreczeni-Klivinyi 1, Pásztor 2, Tóth E., Szemerey

A magyar csapat minden játékosa egészséges, de taktikai okok miatt Szikora Melinda, Faluvégi Dorottya, Planéta Szimonetta, Füzi-Tóvizi Petra és Korsós Dorina ezúttal kimaradt a keretből. A századik magyar-román találkozó apropóján a vendégek a kezdés előtt egy aranyszínű emlékplakettet ajándékoztak a házigazdáknak.

A 17. percben alakult ki először kétgólos különbség a csapatok között, ekkor a Janurik Kinga védéseire alapozó magyarok vezettek 7-5-re. Bár a gólhelyzetek megvoltak, a szeptember végén, illetve október elején játszott Szlovénia elleni felkészülési meccsekhez hasonlóan ezúttal is sok volt a lövőhiba, így Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány 9-11-nél időt kért, majd a cserék közül minden mezőnyjátékosnak lehetőséget adott. Ettől új lendületet kapott a válogatott, és kiegyenlített (12-12), a szünetben azonban megint a némileg pontosabban célzó vendégeknél volt az előny (15-17).

Sorozatban három találattal kezdte a második félidőt a magyar együttes, amelynek hálóját ekkor már Szemerey Zsófia védte, szintén hatékonyan. Ebben az időszakban sokkal gyorsabban, pontosabban kézilabdáztak a házigazdák, a védekezésük is javult. Ennek köszönhetően a 42. percben már 24-21 volt az állás, de leszakítaniuk nem sikerült a románokat. A hajrában ismét elhibázott néhány támadást a hazai csapat, ennek ellenére végül magabiztosan győzött, mivel a védekezése hatékony maradt.
ű

A kapusok közül Janurik Kinga nyolc, Szemerey Zsófia kilenc lövést védett, ez 32, illetve 45 százalékos hatékonyságot jelent. A román mezőnyjátékosok közül Sorina Grozav 11 gólt szerzett, ezzel ő lett a mezőny legeredményesebb tagja.

A két csapat száz mérkőzést számláló egymás elleni történetében 34 román győzelem és kilenc döntetlen mellett ez volt az 57. magyar siker.

A magyar együttes hétfőn 17 órától Németországgal játszik edzőmeccset Tatabányán, Golovin Vlagyimir azt követően hirdeti ki 18 fős utazó keretét. Az Európa-bajnokságon – ahol minden mérkőzésre 16 játékos nevezhető – jövő pénteken Svájc, jövő vasárnap Horvátország, november 8-án pedig Norvégia lesz a magyarok ellenfele a ljubljanai csoportban. A középdöntőbe az első három helyezett jut. Ott Dánia, Svédország, Szlovénia és Szerbia közül a három továbbjutóval találkozna a magyar együttes. A magyar szövetség által meghatározott célkitűzés a legjobb nyolc közé kerülés.