Széchenyi István Egyetem

Országos dobogón a Széchenyi István Egyetem SE Judo Szakosztálya

Fotó: SZE
Győr+
2021.01.18. 15:35

Az országban a második–harmadik legeredményesebb volt tavaly a győri Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) Judo Szakosztálya a hazai szövetség által a tavalyi eredmények alapján kiadott rangsorok alapján. Gyimes Nikolett szakosztályvezető többek között azért is dolgozik, hogy tanítványa, Sipőcz Richárd Japánig vigye az egyetem hírét, és kijusson a tokiói olimpiára.

– A koronavírus-járvány az élet minden területére nagy hatással van, s ez alól a sport sem jelent kivételt. Milyen évet zárt ilyen körülmények között a szakosztály?
– Valóban, a hazai dzsúdóversenyeknek mindössze az egyharmadát tudták megrendezni a korlátozó intézkedések miatt, ami természetesen minket is érintett. A nehéz körülmények ellenére nagyon jól szerepeltünk. A szövetség által a hazai eredmények alapján elkészített ponttáblázatban a harmadik, a nemzetközi eredmények alapján közzétett rangsorban a második, míg csak a nemzetközi férfi eredményeket tekintve az első helyen végeztünk. Ez kiemelkedő teljesítménynek számít, főleg azt figyelembe véve, hogy kis szakosztály vagyunk, harminc igazolt versenyzővel.

– A kiemelkedő eredményekben oroszlánrészt vállalt tanítványa, Sipőcz Richárd, a Széchenyi István Egyetem sport- és rekreációszervezés szakának elsőéves hallgatója, aki az ősszel junior és U23-as Európa-bajnoki címet szerzett. Mennyi esélyt lát arra, hogy sikerül kvalifikálnia magát a tokiói olimpiára?
– Ricsi jelenleg a 34. a világranglistán, és a 28. helytől már ki lehet jutni az ötkarikás játékokra. Erre most hatvanszázalékos esélyt látok. A dzsúdóban nagyon bonyolult a kvalifikációs rendszer, a verseny – például a birkózással ellentétben – majdnem az utolsó pillanatig nyitott, így szinte csak akkor érezhetjük a kezünkben a tokiói repülőjegyet, amikor kihirdették a névsort. Hat héttel az olimpia előtt rendezik meg a felnőtt világbajnokságot, azzal fog véglegesen eldőlni minden.

Gyimes Nikolett szakosztályvezető (fotó: Májer Csaba József)

– A járvány miatti korlátozások és a versenyek elmaradása mennyire nehezítette meg a felkészülést?
– Ez a világ minden táján hatalmas gondot okozott az edzőknek és a sportolóknak egyaránt. Az eredményekből az látszik, hogy Európa keleti fele jobban megtalálta a megoldást a nehézségekre, nem véletlen, hogy tavaly az oroszok, a grúzok és az azeriek taroltak az Európa-bajnokságokon és a budapesti Grand Slamen is. A felkészülés nekünk sem volt könnyű, de szerencsére jól sikerült megoldanunk. Kellett a kreativitás: amikor a tavasszal csak egyéni edzésekre volt lehetőség, minden versenyzőnek küldtem edzésprogramokat, s a munkát sportszerek kiadásával is segítettük. Jó visszajelzést jelentett Sipőcz Ricsi másodéves juniorként szerzett két Eb-aranya, s az U23-as kontinenselsőség értékét nagyban növeli, hogy rendkívül erős volt a mezőny, a riválisok közül senki sem hiányzott. A nagy gondot most az utánpótlás-nevelés jelenti: a győri Arany-iskolában van egy tíz–tizennégy éves gyerekekből álló csoportom, de ennek a korosztálynak sajnos jelenleg sem lehet edzéseket tartani.

– Kit emelne ki még a versenyzői közül?
– Többen értek el kiváló eredményt. Pryma Attila a 90 kilogrammos súlycsoportban a felnőtt magyar bajnokságon bronzérmet szerzett. A felnőtt másodosztályban Szarka Zsombor és Kőhalmi Zoltán egyaránt második, Németh Zsolt harmadik, míg a lányoknál Pados Mirtill első, Trimmel Katalin pedig harmadik lett.

– Ön és Sipőcz Richárd is Győr ezüst emlékérmét vehette át tavaly novemberben dr. Dézsi Csaba András polgármestertől. Mit szóltak hozzá?
– Mindketten nagyon örültünk, jólesett, hogy gondoltak ránk. Az elismerés elsősorban a két Eb-aranynak szólt: ritka, hogy valaki két korosztályban öt nap különbséggel képes ilyen bravúrt véghezvinni.

Fotó és szöveg: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #judo | #Széchenyi István Egyetem |