A Rába ETO SE szakosztályai – Ökölvívás

Őri József 81 évesen is edzősködik

Fodor László Fotó: Marcali Gábor
2024.04.29. 09:39

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Őri József neve egybeforrt a győri ökölvívással. 1960-tól versenyzőként aratta sikereit, később edzőként, mai szóval menedzserként irányította városunk bokszéletét. A 81 éves tréner tanácsaira ma is szükség van, az újjáalakult Rába ETO ökölvívó szakosztálya elképzelhetetlen lenne nélküle.

Őri József edzői pályafutását az 1970-es években a Győri Dózsánál kezdte, később Ring Boxklub néven saját csapatot alapított. Mindeközben az osztrákok felkérésére több bécsi amatőr és profi egyesületnél is szerepet vállalt. Mint mondja, több száz bunyóst oktatott a helyes alapállásra, vagy éppen arra, hogyan kell egy tisztességes jobbegyenest ütni. A rendszerváltás utáni magyar profi boksz úttörői között tartják számon, olyan korábbi remek öklözők profi karrierjét egyengette, mint Füzesy Zoltán, Erős Lajos vagy Virág László. Hosszú évekig edzette az olimpiai hatodik, majd profi világbajnoki övet szerző Nagy „Csonttörő” Jánost, de nála tanulta az alapokat a szintén profik közé jutó Kovács „Vipera” Attila is.

Őri József érdeklődésünkre elmondta, nagyon örült, amikor megtudta, hogy az ETO SE egyik új szakosztálya az ökölvívás lesz. Sokan csupán egy kemény fizikai sportot látnak a bokszban, ennél viszont jóval többről van szó. A ringben való teljesítményhez szükséges elszántság és mentális kitartás olyan készségek, amelyek mind a sportban, mind pedig az élet más területein hasznosak lehetnek. A pontos technika, a stratégiai gondolkodás és a gyors reakciók elengedhetetlenek a sikerhez. Sok olyan fiatal fordult meg nála, akik a nehéz életkörülményekből a boksz segítségével, kitartó munkával emelkedtek ki.

A Rába ETO ökölvívó szakosztályában jelenleg is több korosztályban nevelik a jövő bajnokait, de természetesen nyitva áll az ajtó azok előtt, akik kipróbálnák magukat a ringben.

A tréner hozzátette, csak nyerhetnek, akik lemennek az edzésre, hiszen a boksz az önfegyelem, az akaraterő, a koncentráció és a mentális erő tökéletes ötvözete.

Kapcsolódó témák: #boksz | #edző | #ökölvívás | #rába eto se |