Uszonyosúszás

Olimpiai álmokat sző Bukor Ádám, az egyetem világbajnok sportolója

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2021.08.16. 12:51

Hatszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok és négyszeres világcsúcstartó – Bukor Ádám az uszonyosúszás kiemelkedő tehetsége. A fiatal sportoló hosszú szlovákiai karrierje után két éve Győrben talált új otthonra: itt él, itt edz és itt tanul.

A 22 éves sportoló már a jövő évi világjátékokra készül, de igazi álma, hogy – immár hagyományos úszásban – magyar válogatottként kijusson az olimpiára. A júliusi tomszki vb-n arany- és bronzérmet szerző versenyzőnek az egyetem nevében dr. Gyömörei Tamás, az intézmény Testnevelési- és Sportközpontjának vezetője gratulált.

Több mint száz éve rendeznek uszonyosúszó-versenyeket. A századforduló idején még egységben fejlődött a versenyúszás és a búvárkodás, aztán ahogy zajlott a sport evolúciója, a különböző ágak eltérő utakat jártak be. Az úszás elvált a búvársporttól, és kialakultak a mára már klasszikusnak tekinthető számok, mint előbbi esetén a pillangó vagy a mellúszás, utóbbi esetén pedig a felszíni úszás (egy lábuszonnyal) és a gyorsúszás (két lábuszonnyal).

A felszíni úszás esetén 50-től 1500 méterig, a gyorsnál 50-től 400 méterig terjednek a távok. Mindkettőt medencében kell úszni, és pipát is kell használni” – avat be a sportág rejtelmeibe Bukor Ádám. A sportoló hatéves korában húzott először uszonyt a talpára, akkor még Vágsellyén, a szülővárosához legközelebb eső uszodában.

Fotó: Májer Csaba József

Vágsellyén akkoriban csak uszonyosúszó-edzéseket tartottak, így került Ádám a sportágba – amiben aztán rendkívül tehetségesnek bizonyult. A sportoló tinédzserként sorra nyerte az eleinte regionális, majd országos, még később nemzetközi versenyeket. Mindössze 13 éves volt, amikor – messze a legfiatalabbként – junior világbajnokságon szerepelt. Olyan gyorsan fejlődött, hogy két évvel később már édesapjával úgy készült a világbajnokságra, hogy a cél három távon (1500, 800 és 400 méteren) is az aranyérem volt.

Végül, ha mindhárom szám nem is, de a 800 méter összejött. Két ezüstérem után csalódott voltam, úgy voltam vele, kiúszom magam, lesz, ami lesz. Hála Istennek, sikerült. Életem első világbajnoki győzelme, csodálatos élmény volt” – emlékezett vissza Ádám.

Újabb és újabb világ- és Európa-bajnoki győzelmek következtek, mi több, világcsúcsok szegélyezték útját a felnőtt mezőny felé. A junior és felnőtt kategória közötti váltás 2017-ben történt meg.

A junior korosztály elhagyása egyet jelentett a szlovákiai karrierem végével. Nem így terveztük, de most már örülök, hogy így alakult” – mosolyodott el Ádám. „Amikor a szlovák sportági szövetség nem állt ki mellettünk, akkor döntöttük el, hogy magyar színekben folytatom tovább” – mesélte.

Fotó: Májer Csaba József

Ádám először Gyöngyösre igazolt, ám ez nyúlfarknyi állomásnak bizonyult pályafutásában. A végső lökést Győr felé egy baleset adta meg: a vágsellyei medence, ahol Ádám gyerekkora óta edzett, megrongálódott, leszakadt a teteje. Felmerült lehetőségként Pozsony és Besztercebánya is, de minden tekintetben Győr lett a favorit.

Ádám két éve edz Győrben, 2019 októbere óta itt is él. Mint mondja, az új közeg sokat lendített a teljesítményén, a koronavírus előtti utolsó versenyeken csúcsformában volt, élete legjobb idejét úszta. A pandémia miatt aztán az edzésmunka elakadt, a versenyeket törölték. A második hullámban már zökkenőmentesen folyhatott a felkészülés, így a júliusi tomszki világbajnokság volt Ádám első nagy versenye, mióta Győrbe tette székhelyét.

Nagy önbizalommal vágtunk neki az edzéseknek, remekül ment az úszás, mindkét egyéni számban világcsúcs volt a cél. A terveinket azonban keresztülhúzta, hogy másfél hónappal az esemény előtt egy betegség két hétre ledöntött a lábamról. Az élsportban ez katasztrófa, gyakorlatilag mindent nulláról kellett kezdeni. Próbáltunk varázsolni, de ennyi idő alatt nem tudtunk úgy edzeni, ahogy kellett volna. Ráadásul a versenyen is volt valami a levegőben, végigment a teljes csapaton. Gyakorlatilag lázasan lettem 200-on világbajnok” – árulta el Ádám, érezhető csalódottsággal a hangjában.

Miután a világbajnokságról minden szám első hat helyezettje bejutott a Világjátékokra, így természetesen Ádám is kvalifikálta magát a jövő évben rendezendő viadalra. Egyedül ez a trófea hiányzik a kollekciójából – ha ezt is kipipálja, úgy tervezi, 16 év után háttérbe helyezi az uszonyosúszást, és főként a hagyományos úszásra fókuszál.

Fotó: Májer Csaba József

Továbbra is elsősorban búvárúszónak tartom magam, de mióta Győrben edzek, elkezdtem a klasszikus úszóedzéseket is. Próbálkozunk, melyik szám illik hozzám a legjobban, úgy néz ki, a 400 gyors lesz a nyerő. Nagyon halkan merem csak mondani, de arra törekszünk, hogy megússzam a szintidőt, és kijussak a párizsi olimpiára. Nem lesz egyszerű, mert hatalmas lemaradást kell behozni. Az uszonyos úszásban inkább a lábmunka a fontos, a klasszikusban viszont a kezek és a felső testrész dolgozik legtöbbet. Nehéz a két technikát egyszerre gyakorolni, de most már megszoktam, így ezzel nem lesz gond” – bizakodott Ádám.

Bukor Ádám a Széchenyi István Egyetem szociálpedagógia szakán tanul tavaly szeptember óta, ugyan az úszással még sokáig tervez, legalább három évig, a következő olimpiai ciklusra. „Igazi álom az olimpia. Bízom benne, hogy három év múlva Párizsban én is ott leszek” – sóhajtott.

Fotó: Májer Csaba József

A Széchenyi István Egyetem nevében dr. Filep Bálint elnök és dr. Gyömörei Tamás, a Testnevelési és Sportközpont vezetője gratulált Ádám eredményeihez. Hangsúlyozták: az intézménynek rendkívül fontos, hogy a versenyképes és hallgatóbarát oktatás mellett magas szintű pluszfeltételeket biztosítson az egyetemistáknak, ezért a sportolók támogatását is kiemelten kezelik. A tehetségek számára sportösztöndíjat biztosítanak, valamint az infrastruktúrát – különösen az Egyetemi Sportparkot – folyamatosan fejlesztik.

Kapcsolódó témák: #Széchenyi István Egyetem | #uszonyosúszás |