Australian Open

Frissítve: Novak Djokovicot nem engedték be Ausztráliába

Fotó: depositphotos.com
mti
2022.01.05. 19:51

Órákig a melbourne-i reptéren, egy elkülönített szobában várakozott a férfi teniszezők világranglistáját vezető szerb Novak Djokovic arra, hogy beengedjék Ausztráliába, végül a hatóságok megtagadták tőle a belépést.

Az ausztrál kormány helyi idő szerint csütörtök reggel úgy döntött, hogy törlik Djokovics vízumát és kitoloncolják a világelsőt az országból.

A kormány az alábbi közleményt tette közzé: Az ausztrál határőrség (Australian Border Force, ABF) továbbra is garantálja, hogy csak olyan személyek léphetnek be az ország területére, akik megfelelnek a törvény által előírt követelményeknek. Az ABF megerősíti, hogy Mr. Djokovics nem tudott olyan bizonyítékokat bemutatni, amik alapján megfelel ezeknek az előírásoknak, ezért a vízuma törlésre került. Azokat a nem ausztrál állampolgárokat, akiknek nincs érvényes vízumuk, vagy törlik azt, először őrizetbe veszik, majd kitoloncolják.

A hírt Scott Morrison is megerősítette, aki hozzátette, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, hiszen az ilyen szigorú intézkedéseknek köszönhetik, hogy a világon náluk az egyik legalacsonyabb a halálozási arány, és továbbra is ébernek kell maradniuk.

Djokovics és menedzsmentje fellebbezés útján próbálja elkerülni a hazaküldést, a sztár ügyvédjei a melbourne-i Legfelsőbb Bíróságon már be is nyújtották a szükséges papírokat. A teniszezőt a Park Hotelbe szállították, ahol az illegális bevándorlókat szokták fogva tartani.

Korábban írtuk:

Az ausztrál nyílt bajnokságon címvédő, húszszoros Grand Slam-bajnok sztárjátékos helyi idő szerint 23.30 órakor (közép-európai idő szerint 13.30-kor) szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, ám azóta is a hatóságok döntésére vár, hogy beléphet-e az országba. Djokovic édesapja a szerb médiának azt mondta, fia egy fegyveres őr társaságát leszámítva órák óta egyedül várakozik egy reptéri szobában.

A kilencszeres bajnok világelső kedden jelezte, hogy részt vesz a melbourne-i viadalon, miután a szervezők – akut egészségi problémájára hivatkozva – annak ellenére különengedélyt adtak neki, hogy az Australian Openen minden résztvevőtől elvárják, hogy be legyen oltva a koronavírus ellen, noha ő – magánélete védelmére hivatkozva – egyelőre nem hozta nyilvánosságra, megfelel-e ennek a követelménynek.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága egyelőre megtagadta a belépést Djokovictól, akinek sorsa így az állami szervtől, valamint Scott Morrison miniszterelnöktől függ. Utóbbi korábban azt nyilatkozta, várja a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a világelső igényét. “Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre” – jelentette ki a kormányfő a nap folyamán.

A különengedély híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két vakcinát kapott a koronavírus ellen. Az ausztrál nyílt bajnokság január 17-én kezdődik.

Fotó: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #ausztrália | #koronavírus | #tenisz |