Női kézilabda Eurokupa – Az osztrákok elleni hazai sikerrel zárt a magyar válogatott

MTI Fotó: MTI/Krizsán Csaba
2024.04.06. 18:51

A jövő heti, debreceni olimpiai selejtezőtornára készülő magyar válogatott 36-30-ra nyert Győrben az osztrák csapat ellen a női kézilabda Eurokupa szombati zárómérkőzésén.

Eredmény, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Ausztria 36-30 (17-13)

Októberben Schwechaton 34-32-re nyert Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese, amely már biztos másodikként várta az Eurokupa szombati zárónapját. Az Ausztria elleni találkozó volt az utolsó mérkőzés az ötkarikás kvalifikációs torna előtt. A keretből ezúttal Böde-Bíró Blanka és Debreczeni-Klivinyi Kinga maradt ki.
 A találkozó előtt a nemzeti csapatban mérföldkövet elért játékosok közül Bordás Rékát (50 meccs) és Márton Grétát (75) köszöntötte a magyar szövetség (MKSZ).
Jól kezdte az összecsapást a – csütörtökön Norvégiában 33-18-as vereséget szenvedő – magyar válogatott: a kapuban Szemerey Zsófia három védéssel indított, öt perc elteltével pedig 3-0 állt az Audi Aréna eredményjelzőjén. A vb-ezüstérmes skandinávok ellen két nappal korábban akadozó, döcögő játékot koncentráltabb, jobb kézilabda váltotta a gyengébb játékerőt képviselő osztrákok ellen. Szemerey bravúrok sorával adott tartást az amúgy is hatékonyabban ténykedő védelemnek, több gyors és könnyű találatot is szerzett a házigazda, amely az első negyedórát követően 10-4-re vezetett. A szünetig jellemzően három-négy gól volt a magyar előny, és bár a vendégek 15-13-ra közelítettek, a pihenő előtti percek ismét a vendéglátóé voltak: négy találat volt a különbség harminc perc elteltével. A magyar válogatott egy híján annyi gólt szerzett az első játékrészben, mint Norvégiában a teljes összecsapáson.

Hektikus másodpercek és rohanás jellemezték a fordulás utáni perceket, szélsőgólokkal a magyar válogatott az addigi legnagyobbra duzzasztotta előnyét (21-13) alig három perc leforgása alatt. A visszalassult iram inkább a vendégeknek kedvezett, kilencgólos lemaradásból (23-14) közelebb is tudtak jönni (25-20) ebben a periódusban, amikor mindkét oldal játékára jellemzőek voltak a hibák. Negyedórával a dudaszó előtt 27-23-ra vezetett Golovin csapata, az utolsó tíz percre fordulva pedig már csak három volt közte (28-25). A hajrában a csereként beállt Janurik Kinga hétméterest védett, a nemzeti csapat pedig hatgólos győzelemmel fejezte be a sorozatot.
Szemerey 14 védéssel, Klujber Katrin kilenc, a csütörtökön is jól játszó Győri-Lukács Viktória nyolc találattal vette ki részét a sikerből.
A Mosonmagyaróváron játszó Ines Ivancok, valamint Nina Neidhart a túloldalon egyformán ötször volt eredményes, az osztrák állampolgárságú Kovács Patrícia egyszer talált be.
Ez volt a két csapat hatvanadik mérkőzése, magyar szempontból két döntetlen és 11 vereség mellett a 47. győzelem született meg.
Az Eurokupában azok a csapatok vettek részt, amelyek nem léptek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.
A magyar válogatott jövő csütörtökön Kamerunnal, pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal mérkőzik meg az ötkarikás indulási jogért Debrecenben. A torna első két helyezettje szerez kvótát.

A másik szombati mérkőzésen:
Svájc-Norvégia 22-42 (7-21)
Az Eurokupa végeredménye: 1. Norvégia 12 pont, 2. MAGYARORSZÁG 8, 3. Svájc 4, 4. Ausztria 0

Kapcsolódó témák: #Győr | #kézilabda |