Nemzetközi porondra jutna a Rába ETO SE parasportlövője

Győr+ Fotó:
2023.11.27. 15:03

Katona Zsanett, a Rába ETO Győr SE sportlövő szakosztályának versenyzője november 17-én mérettette meg magát először, de nem is akárhogyan. Az előkelő 3. helyezést érte el a Hungarian Open-en!

A parasportlövő végtaghiánnyal született, ennek ellenére komoly célokat szövöget a sportágban.

„Nem mindenki veszi észre rajtam, de veleszületett végtaghiánnyal láttam meg a napvilágot.” – kezdte Katona Zsanett. Az elszánt lány folytatta: „A jobb kézfejem nem fejlődött ki, de ennek ellenére igyekszem mindent magam megoldani. Arra tanítottak, hogy bármit meg tudok csinálni és el tudok érni, ezt a mai napig vallom is. Érdekesség, hogy már gyerekként is szerettem gokartozni és kis játékautókat vezetni, így felnőttként, amint lehetőségem volt rá, megszereztem a jogosítványt is. Napi szinten több, mint 15 éve vagyok az utakon. Volt, hogy Amszterdamig is elmentem, de a fővárosi közlekedés sem okoz gondot a volán mögül. Szociálpedagógus, szociológus végzettségem van, de a fotóriporteri képzést is sikeresen megcsináltam, és mindig tanulok valami újat pár évente. Legutoljára például ingatlan közvetítést tanultam, amivel tervezek is foglalkozni a későbbiekben.”

„Puskával először 18 éves koromban találkoztam.” – válaszolja a sportlövészettel kapcsolatos kérdésre Zsanett. „Apukám és a papám mutatták meg, hogyan kell célozni és mikre kell figyelni. Céltáblára, valamint kis gyufásdobozokra lőttem, és többször eltaláltam őket, mint ahányszor nem. Mivel Katona vagyok, így mondták, hogy tanuljak meg lőni, hiszen a név kötelez. Sajnos, aztán jó ideig elmaradt az életemből a lövészet. Körülbelül 1 évvel ezelőtt kezdtem újra foglalkozni vele.” – emelte ki a korábban fogyatékosságügyi tanácsadóként is dolgozó lány. „Egyik kerekesszékes ismerősöm, Magyar László tett ki a közösségi oldalára egy fotót, ahol parasportlövő versenyen 3. helyezett lett. Nem is haboztam, rákérdeztem, hogy nők is lőhetnek-e?! A válasz az volt, hogy igen. Ennek nagyon örültem, mert ezáltal újra kedvet kaptam ehhez a sporthoz. Majd számomra is kiderült, hogy itt a városban Laczik Zsolt foglalkozik a lövészettel. Fel is kerestem őt, aki aztán nagyon kedvesen fogadott, megmutatta a lőteret, elmondta a szabályokat. Kezdetben 1-2 napot jártam edzésekre a Győri Lövész Klubba. Nyár végétől úgy alakult az életem, hogy több szabadidőm lett. Ennek köszönhetően, elkezdtem több alkalommal is edzésekre járni, az elmúlt hónapokban már heti 3-4 napot is gyakorlással töltöttem. Mikor megalakult a Rába ETO Győr SE, átjelentkezem. Mint utóbb kiderült, az első sportlövőként kezdtem a klubnál az edzéseket. Napi 8 órás munka után elég fárasztó a tréningekre menni, de megéri csinálni, hiszen érzem, hogy rengeteget fejlődtem a legelső alkalmakhoz képest.” – részletezte a sportághoz kapcsolódó történetét a paraversenyző.

„Mikor először durrant a pisztolyom a lőtéren, mondták, hogy az első cél, hogy eltaláljam a táblát. Az sikerült is. A második, hogy 5-ösön belül lőjek. Igaz, még mindig van, amikor kívülre megy a lőszer, de nagy többségben már szerencsére a feketén belüliek a találataim… November 17-én aztán megvolt az első versenyem. Laczik Zsolt, a Rába ETO Győr SE sportlövő szakosztályának vezetője azt mondta, hogy nem kell izgulni, magamnak lövök. Ezzel meg is nyugtatott, és csak a verseny kezdésekor volt bennem némi drukk, körülbelül az első 10 lövésig. Utána már teljesen higgadt voltam, ez látszott is az eredményen. Néhány találat után még én is meglepődtem, mert az edzéseken rosszabbul szoktam teljesíteni. A sok belefektetett munka azonba meghozta a gyümölcsét. Rendkívül boldogan vettem át a harmadik helyért járó érmet.” – emlékezett vissza az előző hétvégén, Budapesten történtekre.

„Bízom benne, hogy jövőre már rendszeresen járhatok versenyekre és nemzetközi porondon is kipróbálhatom magam. December 9-én lesz a következő, egyben idei utolsó megmérettetés amire nevezek, ezt szintén Budapesten rendezik. Onnan igyekszem egy még szebben csillogó éremmel hazatérni. De addig is kitartóan dolgozok, és a lehető legjobbat próbálom kihozni magamból.” – zárta gondolatait a csupaszív sportoló.

Forrás: Rába ETO SE Facebook

Kapcsolódó témák: #Győr | #rába eto se | #sportlövészet |