Nemzetközi ligába készül a Széchenyi Egyetem jégkorongcsapata

Németh Boglárka Ács Tamás
2023.01.11. 21:01

A Széchenyi István Egyetem hagyományőrző szándékkal rendezte meg az UNI-Győr Hockey Cup nemzetközi tornáját a Nemak Jégcsarnokban január 11 és 13-a között. A nyitó meccsre és köszöntőkre szerdán este került sor, melyen a sportért is felelős alpolgármester, Radnóti Ákos is üdvözölte a versenyzőket.

Nagyon örülök ennek a tornának, hogy ez megrendezésre kerül, fontos, hogy az egyetem bekapcsolódott ebbe a munkába, hiszen nagyon sok mindenkit tudnak képviselni, legfőképp a fiatalokat és az ő sportolási lehetőségük, fejlődésük nagyon fontos. A Széchenyi István Egyetem nagyon sok sportágban jelen van, számítunk is rájuk. A város is, amit tud az adott sportágak területén hozzátesz ehhez. Szeretném a jégkorong sportot továbbra is népszerűsíteni, hiszen nem biztos, hogy mindig az a cél, hogy a legmagasabb szinten legyen minden sportág Győrben, ha ez a szegmens jó, ez a korosztály jó, akkor azonban mindenképpen ezt kell támogatni. A nemzetközi versenyekbe való bekapcsolódás is fontos, hiszen ezen alkalmakkor meg lehet mérni milyen erősségű a csapat” – hangsúlyozta a városvezető, aki arra is bíztat mindenkit, hogy használják ki a jégpálya adta lehetőségeket. 

A győrieket is várjuk, itt a csarnok, nyitva áll, ahogy hallottam hétvégén is nagyon sokan voltak. El kell jönni és kipróbálni ezt a lehetőséget, hiszen ilyenkor van a szezon. Azt pedig köszönöm a győrieknek, hogy a belépőjegy megváltásával is támogatják azt, hogy a csarnok működni tudjon”- emelte ki Radnóti Ákos, aki arról is beszélt, hogy az energiaválság ellenére is szeretnék, ha a jégcsarnok továbbra is nyitva lenne. 

Dr. Györmörei Tamás Attila, a Széchenyi István Egyetem docense, a Testnevelési és Sportközpont vezetője a liga kapcsán arról beszélt, hogy mindez nagy kiugrási lehetőség az egyetemi csapat számára, hiszen ezt a szezont egy teszt évnek szánták, ahol megvizsgálják azt , hogy a SZE számára a jégkorong sportágban milyen nemzetközi megjelenésre, tornákra való bekapcsolódásra van  lehetőség. 

“Megismerkedtünk az Európai Egyetemi Hokil Liga vezetőivel, akik 20 éve működtetik ezt a bajnokságot, egy olyan jól működő, kifejlett rendszer ez, aminek egy nyugati és egy közép-kelet -európai ága is van, úgy gondoltuk, hogy szívesen csatlakoznánk hozzájuk a bajnokságban – fejtette ki a vezető, majd hozzátette, hogy van még feladat, hiszen fejleszteni kell a csapatot és egy stabil, megfelelő környezeti hátteret is meg kell teremteni. 

“Ha be tudunk kapcsolódni, ez tulajdonképpen akkor nem egy ilyen kuparendszer, hanem rendszeres bajnokság, ami azt jelenti, hogy az egyetemekkel oda-visszavágó őszi, tavaszi rendszerben lejátsszuk a bajnokságot, végül egy ún. rájátszásban lehet, hogy tudunk találkozni a nyugati egyetemek csapataival is a másik divizióból, természetesen akkor, ha olyan helyezést érünk el. Az alapozáshoz azonban szükségünk van az ETO Hockey Club együttműködésére, amelyet megkezdtünk már egy éve, hiszen folyamatos utánpótlás biztosítására lesz szükség.”

Ez a bajnokság azért is egyedülálló Dr. Gyömörei Tamás Attila szerint, mivel nem csak a már az egyetemre járó hallgatók szereplését, hanem a 18 éves, illetve érettségi előtt álló középiskolásokat is engedi játszani. 

Ez egy jó lehetőség arra, hogy a fiatalokat egyrészt Győrben tartsuk, másrészt az egyetemünkre hívjuk és kialakítsunk egy nagyobb létszámú csapatot”- erősítette meg a vezető. 

Jelenleg még nem áll ez rendelkezésre ez, tehát a jelenleg játszó 15 főből nem mindenki egyetemista, de a szervezők megengedték, hogy az első alkalommal ne egy teljes egyetemista csapattal álljanak ki, hiszen ez egy teszt év.  

Az UNI Győr ETO HC szerda este elsőként a Besztercebánya csapatát fogadta a győri jégen.

 “Nem az eredmény a legfontosabb, az érem nyilván fontos, de most inkább tesztelni kell, felmérni az ellenfelet és próbáljuk úgy felépíteni a csapatot, hogy megfeleljenek annak a minőségnek amit az európai torna megkövetel”- zárta gondolatait az egyetemi sportvezető. 

Galéria: Ács Tamás