Jó tanuló, jó sportoló tehetségek az uszodában

Nem csak a versenyeken, az iskolában is kiválóak

Fotó: MekliZ fotóstúdió
Szabó Csilla
2020.07.06. 12:30

A Győri Úszó SE négy fiúversenyzője nemcsak a medencében úszva mutat fel kiváló eredményeket a versenyeken, hanem a tanulásban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Az oktatási miniszter Magyarország Jó tanuló, Jó sportolója elismerő oklevéllel jutalmazta a fiatalokat, akik példaképül állhatnak a kortársaik előtt.

Haris Bence, Buda Levente, Németh Gergely és Bordás Levente edzésre készülődik a győri Aqua Sportuszodában. Mindegyikőjük megkapta idén a Magyarország Jó tanuló, Jó Sportolója címet, amelyet kitartásukért és tehetségükért érdemeltek ki. Nem titkolják, sok lemondással jár, hogy heti 10-12 alkalommal edzenek reggel és este, de nagyon jó a társaság, baráti viszonyban vannak a csapattársaikkal, edzések után is gyakran csinálnak együtt programokat. Személyesen ismerhetik és testközelből láthatják a magyar úszósport kiválóságait, olimpikonokkal és Európa-bajnoki érmesekkel úsznak egy medencében, edzőikkel a hazánkban rendezett nemzetközi versenyeken rendszeresen drukkolnak a magyar versenyzőkért. Példaképekből nincs hiány az uszodában, a világszínvonalú körülmények adta lehetőségek mellett ez is hozzájárul, hogy a „Milyen célotok van a sportban?” kérdésemre egybehangzóan vágják rá: „Európa- vagy világbajnokságra, esetleg az olimpiára szeretnénk eljutni versenyzőként”. Ahhoz viszont rengeteg energiabefektetés kell, kitartás és gyakorlás a tehetség mellett.

Haris Bence, Buda Levente és Németh Gergely

Ezek a fiúk azonban már elindultak a siker útján, amit az általuk elért versenyeredmények is mutatnak. De a sport mellett Bence, a két Levente és Gergely a tanulásban is élen jár a kortársai között. Ahhoz hogy e megtisztelő címet elnyerjék, nem csak az sportérmek kellenek, hanem a tanulmányi eredményük is kiváló, ennek köszönhetően ők is gyarapítják városunkban Magyarország Jó tanuló, Jó sportoló kiválóságainak csapatát.

Haris Bence

A 12 éves Haris Bence Écsen lakik szüleivel, a Kazinczy-gimnázium kitűnő tanulója. 3 hónapos korában már babaúszásra hordta anyukája, 6 éves kora óra versenyszerűen úszik. Városi, országos és diákolimpiai bajnokságokon számos érmet szerzett, kedvenc úszásneme a mellúszás. Egyik lánytestvére szintén úszásban, a másik fociban jeleskedik. Platonov Miklós edző tanítványa kevés szabadidejében szívesen kirándul és biciklizik együtt a családdal.

Buda Levente

Buda Levente 5 éve Fehérgyarmatról költözött családjával Győrbe, a 7. osztályt kezdi a Péterfy-gimnáziumban. Négyévesen kezdett úszni, hétévesen már versenyzett, nem csak itthon a városi, országos és diákolimpián, de már külföldön is megmérette magát. Petrov Árpád tanítványa az ötszörös országos bajnoki címére a legbüszkébb. Sportos családban él, öt évvel idősebb bátyja is úszik, édesapja a két évtizedes focis múltját váltotta röplabdára, abban is edzősködik. Levente hobbijában sem szakad el a víztől, imád horgászni, abban is sikerélménye van édesapja mellett a horgászbotnál. „Amit kifogok, azt meg is eszem, imádom a halat” – mondta. Két éve már egyedül jár az edzésekre, és nem tartja monotonnak a rajtkőtől rajtkőig tartó, a kívülállóknak végeláthatatlannak tűnő hosszok leúszását, koncentrál és hozzáteszi: „Olyankor van lehetőség fejben is átgondolni a dolgokat.”

Kortársainak azt üzeni, nem számít, hogy valaki mennyire tehetséges, ha vannak céljai és hozzá kitartása, akkor sikeres lehet mind a tanulásban, mind a sportban.

Németh Gergely

Németh Gergely a Kodály-iskola 8. osztályát kezdi szeptemberben, hétévesen kezdett úszni, már 5 éve versenyez. Kedvenc úszásneme a mellúszás, abban ért el kiváló eredményt, az országos bajnokságon és a diákolimpián ezüstérem került a nyakába. Váltóban is második és harmadik helyet szerzett és a sprintszámokban érzi magát jobbnak. Bokrosné Maschler Edit tanítványa arra kérdésre, hogy az osztálytársak és a csapattársak gratuláltak-e a most kapott elismeréshez, hozzáteszi: „Elismerjük és értékeljük egymás munkáját, mert tudjuk, hogy mennyi munka van mögötte. Az eredményeket nem osztják ingyen.”

Azt mondja, ha a kortársainak nincsenek még céljaik, először a tanulásban teljesítsenek jól, és ha van kedvük és energiájuk még, válasszanak valamilyen sportágat, amiben kipróbálják magukat, és ezzel az egészségükért is sokat tesznek.

Bordás Levente

Bordás Levente Győrben él szüleivel, testvérével, a 15 éves fiú szeptembertől a Révai-gimnáziumba jár matematika-idegen nyelv osztályba. Négyévesen kezdett úszni, 5 éves korától már versenyez, diákolimpián, városi és országos bajnokságokon teljesít szép eredménnyel, és már külföldön is megmérette magát az úszásban. Országos egyéni 3. helyezett pillangóban, amely a kedvenc úszásneme is, és váltóban országos bajnoki aranyéremmel büszkélkedhet csapatával. Az úszás mellett a tanulásban is kitűnik szorgalmával és tehetségével, a városi történelemverseny 1. helyezettje, és csapatban is ezüstérmet szereztek. Hobbija az olvasás, a történelmi regényeket kedveli, az úszást még az egyetemen is szeretné folytatni, külföldi sportösztöndíjjal reál szakon szeretne továbbtanulni. Petrov Iván és Petrov Árpád tanítványa a serdülő korosztály úszócsapatát erősíti és nagyon jól esik neki, hogy osztálytársai, csapattársai újra gratulálnak a kapott oklevélhez, hiszen az elmúlt 3 évben harmadszor nyerte el Magyarország Jó tanuló, Jó Sportolója címet.

Kortársainak üzenetként annyit tesz hozzá, mindenképpen próbáljanak ki valamilyen sportágat, mert azzal nem csak az egészségüket óvják, a sport megtanít a kitartásra, az önfegyelemre és munka iránti alázatra is.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #Oktatás | #úszás |