Kézilabda:

Négy magyar bírót véglegesen eltiltottak

Győr+ Illusztráció: Depositphotos.com
2023.03.24. 15:51

A magyar kézilabda szövetség kezdeményezése nyomán 2016-ban elindult hatósági vizsgálatok eredményeként jogerős döntések születtek a kézilabdában a vádak szerint befolyásolt mérkőzések ügyében. – adta hírül az mksz.hu.

Az ügy kapcsán az MKSZ célja a sportág tisztaságának elősegítése volt, és továbbra is elítél minden olyan cselekményt, amely megakadályozza vagy befolyásolja a mérkőzéseken a valós sportteljesítmények alapján megszülető eredményeket.  

Az MKSZ hivatalos értesítést sem korábban a vádemelésekről, sem a vádlottak személyéről, sem az ügyek kapcsán született bírósági döntésről nem kapott, azonban a Fővárosi Ítélőtábla Sajtótitkárságának közleménye szerint jogerős döntés született a korábban indított büntetőügyben. 

A közlemény szerint az I., II., III. és IV. rendű vádlott bűncselekményeit társtettesként elkövetettnek és részben eltérően minősítette.

A III., IV. és VI. rendű vádlottak bűnösségét az ügyészi fellebbezésnek megfelelően további vesztegetési cselekményekben is meg-állapította. Az I., II., III. és IV. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát 2 évre súlyosította. Szabadságvesztéseik végrehajtását ugyanakkor – a közügyektől eltiltás büntetés egyidejű mellőzésével – 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az V. és VI. rendű vádlott szabadságvesztésének próbaidejét 2 évre mérsékelte.

Az I., II., III. és IV. rendű vádlottakat kizárólag a játékvezetői tevékenység gyakorlásától ítélte végleges hatályú eltiltásra. Az I. rendű vádlottal szemben mellőzte a vagyonelkobzás alkalmazását, míg annak összegét a II. rendű vádlottal szemben felemelte, az V. rendű vádlottal szemben pedig mérsékelte. A másodfokú ítélet ellen a III., IV. és VI. rendű vádlottak és védőik, valamint az ügyész jelenthet be fellebbezést.”

A Magyar Kézilabda Szövetség információi szerint az ügyben nem érintettek olyan játékvezetők, akik a vádemelés időpontjában, vagy az azóta eltelt időszakban közreműködtek volna kézilabda-mérkőzéseken játékvezetőként, azonban a Magyar Kézilabda Szövetség továbbra is készen áll lefolytatni etikai és fegyelmi eljárásokat, amennyiben a sportág tisztasága ezt megkívánja. 

Forrás: mksz.hu
Fotó: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #bűncselekmény | #kézilabda |