Győri Kajak-Kenu

Nagyok erénye: hátrányból kovácsoltak előnyt

Fotó: kajakkenusport.hu
Szigeti Sándor
2020.11.22. 15:56

Minden baj, nyűg és a pandémiás helyzet ellenére is rendkívül sikeres évet zárt idén a Graboplast Győri VSE kajak-kenu szakosztálya. Négy versenyző mesélt őszintén arról, ők hogyan élték meg az olimpia elhalasztásától mostanáig tartó, cseppet sem könnyű időszakot.

Balla Virág sikert sikerre halmozott az év során, végig kiváló formában versenyzett, aztán éppen a legfontosabb idei verseny, a szegedi világkupa előtt került akaratlanul is nehéz helyzetbe:

„A szeptemberi világkupára készülő csapatból egyedül az én Covid-tesztem lett pozitív, emiatt azonban szinte az egész győri csapatnak le kellett mondania a részvételt. Nagyon nehéz időszak volt ez számomra. A legjobban az fájt, hogy úgy éreztem, én vettem el a lehetőséget a többiektől. Szerencsére éppen a csapattársak vigasztaltak a legkitartóbban, hogy nem az én hibám, hiszen ez bármikor fordítva is megtörténhetett volna – emlékszik vissza Virág. Az év során a siker kulcsa szerinte az volt, hogy a versenyhiányos szezonból is igyekeztek a legtöbbet kihozni:

Rengeteget rajtgépeztünk például, amire máskor nincs ennyi időnk, s közben semmit sem vettünk vissza az edzés minőségéből és mennyiségéből. Ugyanúgy készültünk, mintha olimpiai év lett volna. Az idő múlásával aztán szép lassan hátrányból az előnyünkre fordítottuk a történteket. Rengeteget fejlődtünk, mostanra pedig úgy látom, fizikálisan és mentálisan is erősebbek vagyunk, mint tavaly ilyenkor – hangsúlyozza.

Balla Virág (elől) és Devecseriné Takács Kincső Fotó: kajakkenusport.hu

Devecseriné Takács Kincső úgy fogalmaz: ez az év tanította meg arra, hogy a sportban csak akkor lehet valamiben biztos az ember, ha már túl van rajta:

„Készültünk az olimpiára, erre elhalasztották, és jó lett volna ott lenni a világkupán, de a sors ezt is másképp akarta. Az ember ilyenkor szembesül vele, hogy mik az igazán fontos dolgok: az élet és az egészség. Csak ezek után következik, hogy sporteseményeket is biztonságosan lehessen rendezni. Nekünk sem volt más választásunk, túl kellett magunkat tenni a történteken. Megfordult a fejemben, hogy a motivációm esetleg nem lesz olyan erős, mint tavaly, de erről szó sincsen. Ugyanolyan lelkesen kezdtük el a mostani téli alapozást, mint az előzőt. Ráadásul azzal a jóleső érzéssel álltunk újra edzésbe, hogy amit csak lehetett, kihoztuk az idei évből.”

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán a nyár végén fontos döntőben, kajak ezer méter párosban gyűjtötte újabb magyar bajnoki címét, de mint mondja, mégsem ennek örül a legjobban:

„Egy olimpiai számban szerzett magyar bajnoki cím természetesen mindig fontos, de legalább ennyire lényeges, hogy az idei évre eltervezett edzésmunkát sikerült maximálisan elvégeznem, a tesztversenyeken pedig folyamatosan jó időket mentem. A pandémiás helyzetnek senki nem örül, én sem, furcsa módon mégis ez hozta magával, hogy egy évvel kitolódott a pályafutásom. Ha nem így történik, ki tudja, most beszélgetnénk-e arról, hogyan alakul majd a 2021-es évem?” – teszi fel a kérdést Kammerer, aki továbbra is versenyben van a tokiói kvótáért.

Kammerer Zoltán (Fotó: kajakkenusport.hu)

Az ezer méter kajak egyesben világbajnoki címvédő Kopasz Bálint az idei évben inkább ötszázon remekelt. Van-e tanulsága a történteknek? – kérdeztük tőle.

„A jelek szerint az ellenfeleim ezer méteren mostanra kitanulták a taktikámat, a nagy riválisok pedig kifejezetten rám edzettek. Nincs ezzel probléma, viszont nagyon nem szeretném, ha jövőre ez még egyszer megismétlődne. Pláne, hogy jelen állás szerint végre jön az olimpia! Okultam a történtekből, és az a típusú versenyző vagyok, aki mindig a maximumot akarja nyújtani. Nem elégszem meg a második hellyel, hiszen nem azért dolgozom. Ahogy az ellenfeleim készültek belőlem, úgy én is tudok készülni belőlük. Izgalmas csaták várhatók! Az idei évben keveset álltam rajthoz, ebben is változás lesz, 2021-ben minden lényeges versenyen ott leszek, hiszen az olimpia miatt az egyik legfontosabb szezon következik.

Kopasz Bálint (Fotó: kajakkenusport.hu)

A Győr nyerte a bajnoki pontversenyt

A közelmúltban elkészült a kajak-kenu bajnoki pontverseny összesítése alapján a 2020-as esztendő legeredményesebb magyar klubja a Graboplast Győri VSE lett. A siker értékét növeli, hogy a gyorsasági szakágban a felnőtt, az ifjúsági és a gyermek korosztályban egyaránt a győri szakosztály lett a legjobb, és eredményesen szerepelt a maratoni szakágban is. A koronavírus-járvány dacára több győri versenyző indult a bajnokságban, mint egy évvel korábban, emellett a Graboplast az összes idei világversenyre delegált sportolókat. Szintén komoly sportszakmai siker, hogy a leköszönő Weisz Róbert helyére egy másik győri edzőt, Kadler Viktort választotta meg az országos szövetség a maraton szakág vezetőedzőjének.

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #Győr | #kajak-kenu | #sport |