Vizes Eb

Molnár Dóráé a negyedik magyar úszóérem – ÖSSZEFOGLALÓ

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
MTI
2022.08.12. 18:29

Molnár Dóra bronzérmet nyert pénteken, ezzel a második versenynap után négy dobogós helyezésnél tartanak a magyarok a római úszó Európa-bajnokságon.

(19:23) Kós Hubert és Kovács Benedek döntős 200 méter háton

A két magyar közül elsőként Kovács ugrott medencébe. A 24 éves versenyző délelőtt 1:56.81 perces egyéni csúccsal másodikként lépett tovább, este viszont nem úszta ki annyira magát, 1:57.83-mas idővel csapott célba. A futam után elmondta, nem akarta újra elkövetni azt a hibát, mint júniusban a hazai rendezésű világbajnokságon, ahol a fináléra már nem maradt ereje, így mindenképpen tartalékolni akart.

A második elődöntőben Kós Hubert – aki csütörtökön 400 méter vegyesen negyedik volt – egyéni legjobbjától (1:57.64) mindössze négy századdal elmaradva, 1:57.68 perccel zárt. Ő a negyedik, Kovács az ötödik idővel lett finalista.

A szám döntőjét szombaton 18.10-kor rendezik.

(19:22) Milák Kristóf a második, Németh Nándor a hetedik idővel bejutott a döntőbe 100 méter gyorson pénteken a római úszó Európa-bajnokságon.

A két magyar közül elsőként a 200 méter pillangón olimpiai bajnok Milák ugrott medencébe. Délelőtt még annyira nem tette oda magát, csak a 13. idővel jutott tovább, este azonban a 7-es pályán úszva nagyszerű teljesítménnyel utasítottam maga mögé riválisait. Egyéni csúcsát (48.00) alaposan megjavítva, 47.76 másodperccel csapott célba, amivel mindössze hét századdal maradt el Németh országos csúcsától (47.69).

Milák a futam után elmondta, ez volt a terv, a saját tempójában úszott és minden jól működött. Hozzátette, Sós Csaba szövetségi kapitány hasonló időt jósolt neki. A Honvéd klasszisa a tőle megszokott lazasággal megjegyezte, egyáltalán nem gond, hogy a 100 méter gyors döntőjét és a 100 méter pillangó elődöntőjét egymás után rendezik – a kettő között eredményhirdetésre kerül sor -, utóbbi ugyanis, amint azt megjegyezte: “sima lesz”.

A második elődöntőben újra egy futamba került Németh és a Duna Arénában júniusban rendezett világbajnokságon 100 és 200 méter gyorson aranyérmes David Popovici, aki ezúttal is nagyot alakított. A 17 esztendős román szupersztár 46.98 másodperccel megjavította Kliment Kolesznyikov Európa-csúcsát, melyet az orosz úszó a tokiói olimpián állított fel tavaly. Popovicit már csak hét század választja el a brazil Cesar Cielo Filho világcsúcsától, amely 2009-ben éppen a mostani helyszínen, a Foro Italicóban született, még cápadresszben. Németh egy tizedet tudott javítani délelőtti idején, így 48.22-vel a hetedik helyen ment tovább.

A szám döntőjét szombaton 18.22-kor rendezik.

(18:29) Szabó Szebasztián nyolcadik 50 méter pillangón

Szabó Szebasztián címvédőként nyolcadik lett 50 méter pillangón pénteken a római úszó Európa-bajnokságon.

A 26 éves úszó – aki tavaly a Duna Arénában aratott sikerével első győzelmét ünnepelhette magyar színekben – 23.62 másodperccel csapott célba.

A győriek zentai származású versenyzője a hetedik idővel várta a finálét, a rajtot tökéletesen kapta el és elsőnek jött fel a vízből, a sebesség azonban ezúttal hiányzott az úszásából, így csak nyolcadikként érintette a falat.

“Kilőttem a rajtnál, de látni kell, nem vagyok formában, egyszerűen nincs meg az a sebesség, ami kell. A test most nem akar egyszerűen menni” – nyilatkozott Szabó, akinek a rajt előtt kicsit elszakadt a nadrágja, ami némileg megzavarta őt.

(18:16) Molnár Dóra bronzérmes 200 méter háton

A 16 esztendős magyar versenyző 2:09.73 perccel csapott célba, a szám másik magyar döntőse, Szabó-Feltóthy Eszter 2:10.23-mal negyedik lett.

A számot 2:07.13 perccel a hazai közönség kedvence, Margherita Panziera nyerte, aki ezzel megvédte címét.

A rajt után az olasz szinte azonnal ellépett a mezőnytől, a második és harmadik helyért végig nagy küzdelem zajlott, a két magyar úszó gyakorlatilag egymást előzgette a bronzéremért. Végül a tinédzser Molnár – aki az idei, hazai rendezésű világbajnokságon a hetedik volt ebben a számban, múlt hónapban pedig aranyat nyert a bukaresti junior Eb-n – szerezte meg a dobogós helyezést.

A vegyes zónában Szabó-Feltóthy rendkívül csalódott volt, könnyeivel küszködve szinte meg sem tudott szólalni. Molnár viszont érthetően elégedetten nyilatkozott, mivel második felnőtt világversenyén megszerezte első egyéni érmét. A csütörtöki nyitónapon a bronzérmes 4×200-as gyorsváltó tagjaként az előfutamban úszott.

“Nagyon örülök, hogy két nap után két érmem van, remélem, hogy a váltókkal még sikerül felállni a dobogóra. Úgy tűnik, ez az év nagyon bejött nekem, és bízom benne, hogy a következők is hasonlók lesznek” – mondta Molnár, aki a magyar küldöttség negyedik érmét nyerte a legendás római Foro Italicóban.

Korábban írtuk: Negyedik a magyar szinkronúszó csapat

Kapcsolódó témák: #úszás | #vizes eb |