Megszületett a Győri Úszó SE 122. felnőtt bajnoki címe

Petrov Iván Fotó: GYÚSE
2023.04.24. 06:26

Kiemelkedően szerepeltek az olimpiai kvalifikációs Úszó Országos Bajnokságon a győri versenyzők, hamarosan három úszónak szurkolhatunk majd Japánban a vizes világbajnokságon. Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is bekerült a csapatba.

A 2013-ban útjára induló Győri Úszó SE nem akármilyen éveket tudhat maga mögött. Apró vidéki egyesületként indulva, következetes, kemény munkával a kaposvári országos bajnokságot követően már 122 felnőtt országos bajnoki címnél jár az egyesület.

Kaposváron rendezték az év legrangosabb hazai versenyét, 6 ország 408 versenyzője küzdött az érmekért, a Győri Úszó Sportegyesület kontingense 23 főt számlált.

A négy napos viadal során valamennyi napon győri bajnoki címnek is tapsolhatott a lelátókat megtöltő nézőközönség. 

Összességében 5 bajnoki cím, 6 ezüstérem és 4 bronzérem fémjelzi a GYÚSE teljesítményét, ami az éremtáblán legjobb vidéki egyesületként a megtisztelő második helyet jelenti.

A győriek az Országos Bajnokság pontversenyében is második helyen végeztek. Kiemelkedően szerepelt Sebestyén Dalma, Szabó Szebasztián és Jakabos Zsuzsanna is.

Sebestyén Dalma 8 medáliával térhet haza. Három aranyérem (200 vegyes, 50 mell, 4×100 női gyors), öt ezüstérem (100 pillangó, 200 pillangó, 4×100 mix vegyes, 4×100 női vegyes,  4×100 mix gyors) áll a neve mellett, úszásai közül a legkiemelkedőbb a 200 méteres női vegyes úszás bajnoki címe, amivel egyúttal megváltotta a repülőjegyét is Fukuokába, a vizes világbajnokságra. 

Az eredmény mindössze egyetlen századra maradt el a biztos olimpiai indulást jelentő “A” szintidőtől, emellett hatalmas egyéni csúcs, ami roppant bíztató a szezon további részére nézve.

Jakabos Zsu egy aranyérem (4×100 m női gyors) mellett három bronzérmet is bezsebelt (200 m pillangó, 100 m pillangó, 400 m vegyes), valamennyi időeredménye szezoncsúcs, egyben erősebb, mint a tavalyi, Eb ezüsttel végződő idény azonos időszakban elért eredményei.

Szabó Szebasztián két bajnoki címet szerzett (50 m gyors, 50 m pillangó), mindkét eredménye a világranglista elitjébe katapultálta a győri rakétaembert, emellett egy remek, 48,65 másodperces 100 méteres gyorsúszással nyitotta az ezüstérmes 4×100 méteres férfi gyorsváltót. Szebasztián kisebb betegséggel küszködve is kiválóan helyt állt.

“Nagyon szépen teljesítettek az élversenyzők, nekik egy ilyen Országos Bajnokság élet-halál kérdés, hiszen itt dől el, ki képviselheti Magyarországot a nyári fő eseményen, s mint tudjuk, aki kimarad, lemarad. Mindhárom kiemelt versenyzőnk megváltotta a jegyét Japánba, s biztos vagyok benne, hogy remekül helyt fognak ott állni” – nyilatkozta Petrov Árpád vezetőedző. “Utánpótlásunk remekelt, valamennyi korosztályos versenyzőnk rendkívül értékes tapasztalatokat gyűjtött, olyan klasszisok között versenyezhettek akiket eddig jellemzően csak a televízióban láthattak, hatalmas élmény volt nekik Kaposváron a kiválóan szervezett bajnokságon úszni. A fiatalok közül kiemelkedő EYOF szinteket értek el utánpótlás versenyzőink, emellett van aki az U23 és az Ifi Eb felé is kacsingathat, azonban ezek a kvalifikációs procedúrák még nem zárultak le, nem lankadhat a figyelem, szárazon kell tartani a puskaport” – tette hozzá a szakember.

A legjobb vidéki úszócsapat tagjai 2023-ban:

Andor Benedek
Bíró Dominika
Buda Levente
Giczi Mátyás Zsolt
Herman Szabó Péter
Hosszú Máté
Jakabos Zsuzsanna
Kammerer Kitti
Kennedy Valér Huba
Kochu Anton
Krstulovic Vladimir
Lakó Dorina
Megyesi Vanda
Nagy Anna Zsófia
Pózvai Olivér
Safrankó Sára
Sebestyén Dalma
Szabó Szebasztián
Takács Dominik Robertó
Vonyik András
Yermishyna Anastasiia
Yermishyna Yelyzaveta
Zámbó Virág Angyal

Edzők:

Petrov Árpád
Petrov Iván

Masszőr:

Erdélyi Bence

Orvos:

Dr. Sydó Nóra

Kapcsolódó témák: #GYÚSE | #országos bajnokság | #úszás |