Komolytalan és sportszerűtlen a bolgár fociszövetség, mégis Szófiában játszik a válogatott

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2023.11.14. 11:37

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján jelezte, hogy megrendezik csütörtökön 18 órától a bolgár–magyar Eb-selejtezőt, ráadásul Szófiában – ott, ahol eredetileg is tervezték.

Megoldódott a bolgár–magyar Eb-selejtező körüli kalamajka, amely hosszú napok óta bizonytalanságban tartja a szurkolókat.

Hétfőn jelentették be, hogy a plovdivi stadion nem alkalmas a mérkőzés megrendezésére, ezért új helyszínt kerestek a bolgárok (például Kardzsalit), de egyik opció sem felelt meg az UEFA követelményeinek. Így végül mégis Szófiában rendezik a meccset, ahogyan azt eredetileg is tervezték.

Szófiából korábban a bolgár szövetség miatt került át a mérkőzés Plovdivba, ráadásul akkor úgy döntöttek, a szurkolók sem mehetnek az összecsapásra. A zárt kapun nem változtat az UEFA és a bolgár szövetség.

Az MLSZ szerint példátlan, komolytalan és sportszerűtlen a bolgár szövetség viselkedése.

,,Amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen. Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést. A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése” – olvasható az MLSZ honlapján.

A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást.

A magyar válogatottnak egy pontot kell szereznie Bulgáriában, hogy matematikailag is biztossá tegye kijutását a jövő évi, Németországban sorra kerülő Európa-bajnokságra.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás | #magyar válogatott |