„Még jól is kijöhetünk abból, hogy később lesz az olimpia”

Fotó: Tumbász Hédi
Nagy Roland
2020.03.24. 17:54

A világon végigsöprő koronavírus-járvány miatt idén nem rendezik meg Tokióban a nyári olimpiát, legkésőbb egy évre elhalasztják, azaz 2021 nyarán rendezik majd meg. A halasztás érinti a SZESE 18 éves cselgáncsozóját, Sipőcz Richárdot is, aki jó úton járt, hogy kiharcolja a tokiói részvételt.

„Azt gondolom, hogy sokkal fontosabb dolgok vannak most a világban, mint hogy az olimpia miatt keseregjünk. Remélem minél előbb legyőzzük a vírust, és visszatér az élet a megszokott kerékvágásba. Nekem ez a halasztás nem feltétlenül rossz.

Sokkal jobb, mintha megrendeznék az olimpiát az eredeti időpontban, de azért nem lehetek ott, mert a lerövidült kvalifikációs időszak miatt nem tudtam elég világranglista pontot gyűjteni.

A szükséges pontszám így is majdnem megvan, de most lesz rá idő, hogy visszaálljon a normál edzésrend, és úgy fel tudjunk készülni Tokióra, ahogy egy olimpia azt megkívánja. Voltak már jó eredményeim felnőtt világversenyeken is, de így lesz lehetőségem, hogy még több tapasztalatot gyűjtsek. Az utóbbi időszakban is éreztem magamon, hogy mennyit fejlődtem így, hogy a sportágam elitjében küzdhettem, most erre lesz még lehetőségem az olimpia előtt. Most az emberi tragédiák mellett sokadlagos probléma a miénk, sportolóké. Én becsülettel készülök, és mindent megteszek azért, hogy olimpikon lehessek” – mondta Sipőcz Richárd.

Fotó: ZETApress

„Nagyon sok kérdést felvet a halasztás, de a NOB a lehető legjobb döntést hozta meg.

Kérdéses, hogy a kvalifikációs rendszerhez hozzányúlnak-e, és hogy melyik versenyek számítanak majd ebbe bele. Ricsi idén még junior korú, és a korosztály világbajnoksága még ad pontokat az olimpia részvételhez, itt jó eredményt kellene elérni. A koronavírus miatt kialakult helyzet alkalmatlan lett volna a felkészülésre, gyakorlatilag partner nélkül edzünk. Hogy a pozitív oldalát nézzem, Ricsi így az érettségire is fel tud készülni, és a versenyekre is tud majd koncentrálni” – mondta Sipőcz edzője Gyimes Nikolett.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #judo |