Evezés

Már a vb van a kétszeres Európa-bajnok hallgató célkeresztjében

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Győr+
2022.08.16. 09:46

Szabó Bence, a Széchenyi István Egyetem sport- és rekreációszervezés szakos hallgatója a szolnoki Furkó Kálmánnal párban, címét megvédve aranyérmet szerzett könnyűsúlyú kettesben a müncheni multisport Európa-bajnokság evezős versenyén vasárnap. A fiatal sportoló kiemelte: az intézmény nagyon sokat segít neki abban, hogy össze tudja egyeztetni tanulmányait és az élsportot, s ez is szükséges volt a sikerhez.

A kilenc sportág versenyeit magában foglaló multisport Európa-bajnokságot augusztus 11. és 21. között bonyolítják le Münchenben. A monstre rendezvényen vasárnap reális aranyesélye volt a magyar csapatnak, hiszen akkor tartották evezésben a könnyűsúlyú kettesek döntőjét, ahol Szabó Bence és Furkó Kálmán címvédőként állt rajthoz. A párosnak tavaly az olaszországi Veresében megrendezett Eb-n sikerült diadalmaskodnia, s az ellenfelek ezúttal sem tudták legyőzni őket: a második helyezett török egységre nyolc, míg a bronzérmes szlovénokra 15 másodpercet vertek rá, így elsőként lapátoltak a célba.

Nehéz verseny volt, amin nem lepődtünk meg, erre számítottunk. A szlovénok jóval erősebben kezdtek, mint a korábbi pályaosztó futamon, ezért az elején nagyon kellett kapaszkodnunk, nehogy ellépjenek. Szerencsére véghez tudtuk vinni, amit elterveztünk: a második ezer méteren megnyugtató előnyt alakítottunk ki, amit még növeltünk is. Izgulnunk így nem kellett, de kihajtottuk magunkat, a vége ugyanúgy fájt, mint a többieknek” – idézte fel a futam történéseit Szabó Bence, a Győri Atlétikai Club (GYAC) 25 éves versenyzője.

A kétszeres Európa-bajnok nemcsak a vízen akar bizonyítani, hanem – tudatosan készülve a sportpályafutása utáni időszakra – az iskolapadban is: a Széchenyi István Egyetemen most kezdi utolsó tanévét, és reményei szerint jövő nyáron átveheti diplomáját. „Sport- és rekreációszervezés szakra járok, amit azért választottam, mert sportolóként nagyon érdekel ez a terület. Az egyetem rengeteget segít abban, hogy a tanulást és az élsportot össze tudjam egyeztetni: sportösztöndíjban részesültem, egyéni tanrendben teljesíthetem a követelményeket, a tanáraim rendkívül segítőkészek, a klubom és intézmény között pedig kiváló a kapcsolat” – sorolta Szabó Bence, megjegyezve, hogy edzője, Alföldi Zoltán az egyetem oktatója.

A versenyző számára a következő egy hónap is nagyon sűrű lesz. A most hétvégi országos bajnokságon hozzá kívánja segíteni a GYAC-ot, hogy megnyerje a klubok pontversenyét. A szeptemberi Egyetemi Európa-bajnokságon, majd a csehországi felnőtt világbajnokságon pedig az éremszerzést tűzte ki célul – az előbbin Szigeti Roland, a Széchenyi-egyetem hallgatója, míg az utóbbin Furkó Kálmán lesz a társa a hajóban.

Kapcsolódó témák: #evezés | #Széchenyi István Egyetem |