Magyar bajnok lett a győri bikarodeós

Havassy Anna Katalin Fotó: Szlapák Dániel Facebook
2023.07.31. 19:03

A kiváló rider, Szlapák Dániel már nem lehet ismeretlen olvasóink előtt, hiszen többször is foglalkoztunk a roppant szerény, ugyanakkor kiemelkedően sikeres fiatalemberrel. A hétvégén Monorierdőn mindenkit maga mögé utasítva megszerezte az áhított magyar bajnoki címet.

Szlapák Dániel élete a bikarodeó, egy korábbi interjúban elmondta, hogy minden gondolata imádott sportága körül jár. Elszántságát és alázatát mutatja az is, hogy nem csak a versenyekre koncentrál, hanem arra is, hogy eloszlassa a tévhitek és akivel csak lehet megértesse: a versenybikák nem hogy nem szenvednek, szinte aranyéletük van. Dani nem is tudná máshogy űzni ezt a sportot, hiszen elkötelezett az állatvédelem mellett.

A Magyar Rodeó Egyesület július 29-30. között Monorierdőn rendezte meg a magyar bajnokságot, ahol a 8 magyar versenyző mellett 3 szlovák és 2 francia rider is elindult.

„A szombati ülésem nem sikerül túl jól” – kezdte Szlapák Dániel, majd így folytatta: „A bika hátán az 5-6. másodpercben szétestem fejben, ilyenkor pedig törvényszerű, hogy leesel. Ezek után nem sok reményt fűztem a másnaphoz…”

Dani egy korábbi versenyen (Fotó: Majanová Photography)

A másnapi sorsolásnál azután egy olyan bika jutott a győri versenyzőnek, amelyik nem csak bakol, hanem pörög is rendesen, sőt, a hirtelen irányváltoztatások is jellemzőek rá. Nem könnyű bikáról van tehát szó, viszont nagy sikereket lehet elérni egy jó lovaglással. Dani megülte már edzésen, így tudta, hogy ha sikerül, akkor több pontot kaphat vele, mint egy másik bikával, ebben pedig nagy lehetőség lakozik…  

Utolsóként hagytam el a kalodát. Ennek nem örültem annyira, mert jobban szeretek az elsők között lenni, akkor még jobban pörget az adrenalin. De hát ez ilyen, a végén is meg kell mutatni, mit tudsz!” – mosolygott Dani.

S miért is ne mosolyogna, hiszen kitöltötte a bakoló, pörgő és irányt változtató bika hátán a 8 másodpercet, s magas, összesen 137 pontot kapott, ami bőven elég volt a nagy előnnyel megszerzett első helyezésre, s így a magyar bajnoki címre.

A bajnoki serleg

Dani pedig boldogan vette át a 2023-as év magyar bajnokának járó serleget és övcsatot, amelyre már nagyon vágyott, hiszen 2021-ben a második helyen végzett.

„Viselni fogom ezt az övcsatot. Sok munkám van benne, s büszke vagyok rá. A következő cél, hogy megszerezzem a szlovák bajnoki címet is, amelyre október végén kerülhet sor. Ott az összetettben jelenleg az élen álok, remélem sikerül megőriznem a helyem, s onnan is elhozni egy övcsatot és egy serleget, de még három verseny van hátra abból a bajnokságból…”

A bajnoknak járó övcsat

Szlapák Danira addig még vár egy Euróba bajnokság is Franciaországban, amely egy 5 napos túra lesz, 2 napos selejtezővel és reméljük Danival a döntőben. Ez a rendezvény Európában a legnagyobb bikarodeós esemény, s a győri versenyző szeretné a hazáját és városát is méltóképpen képviselni. Kérdeztük az esélyekről, de érett versenyzőhöz illően nem ment bele a latolgatásba. Inkább azt hangsúlyozta ki, hogy a magyar bajnoki cím lelkileg most nagyon sokat adott neki, s készen várja a további kihívásokat.

Kapcsolódó témák: #bikarodeó | #extrém sport |