A franciaországi bajnokságba tart a fiatal győri rodeós

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2023.07.25. 14:01

Az augusztusi, franciaországi bajnokságra való kijutásban segít az önkormányzat a tehetséges rodeósnak, Szlapák Dánielnek.

Szlapák Dánielt talán még az Isten is bikára teremtetteírtuk korábban a győri rodeósról, aki így nyilatkozott arról, hogyan kezdte el ezt az egyáltalán nem hétköznapi sportágat: „„Sok-sok „bolond” lovat meglovagoltam, leestem róluk, visszaültem rájuk és ez így ment sokáig. Viszont egy idő után csak a szenvedély maradt, de elfogyott az adrenalin. Éreztem, hogy vissza kell hoznom, mert szükségem van rá, ez éltet. Fogtam a számítógépet és rákerestem a legveszélyesebb sportokra, foglalkozásokra. Ekkor találtam rá a bikarodeóra“.

Dániel az augusztusi, francia bajnokságra kapott lehetőséget, hogy ott képviselhesse hazánkat. Hivatalos Európa-bajnoksága nincs a rodeónak, de ez a verseny gyakorlatilag azzal egyenértékűnek számít. Augusztus 11. és 15. között rendezik a megmérettetést, azonban az utazási és felkészülési költségek jelentős terhet jelentenek. Ezek enyhítésére 200 ezer forintot adományozott Győr polgármestere, dr. Dézsi Csaba András, aki alaposan ki is faggatta a rodeóst a versenyzés és a sportág rejtelmeiről.

A beszélgetés során kiderült, hogy bár az állatvédők is aggódtak korábban a bikalovaglás miatt, ma már egyértelműen látszik: nem állatkínzás a rodeó, és főleg nem keverendő össze a spanyol bikafuttatással, ahol viszont valóban baja esik az állatnak. Ma Magyarországon 15-20 “bikalovas” van, és jelenleg legközelebb csak Budapest mellett van lehetőség a gyakorlásra, így nem csak a mostani verseny, de a mindenkori felkészülés is jelentős anyagi és időbeni áldozattal jár.

A fiatal riderrel Spíler című sportos podcastunkban is forgattunk anyagot már:

Kapcsolódó témák: #adomány |