Labdarúgás

Ma eldől, ki ül fel Európa trónjára

Grafika: uefa.com
Mireider Máté
2021.07.11. 17:09

Elérkezett az utolsó meccs a 2020-as, de 2021-ben megrendezett Euróba-bajnokságon: Olaszország és Anglia találkozik a döntőben, utóbbi játszhat hazai pályán.

A pandémia miatt egy évet csúszó, eredetileg 2020-ban esedékes Európa-bajnokság sok emlékezetes és drámai pillanatot adott nekünk: a dán Eriksen még az első fordulóban, a pályán esett össze, többszöri újraélesztés után tudtak csak stabilizálni. Nagycsapatoktól búcsúztunk, a magyar válogatott világhírű szereplése örvendeztette a szívünket, és Dánia igazi meglepetéscsapatként, kérdéses meccsen esett csak ki végül Anglia ellen a negyeddöntőben.

Olaszország rendkívül impozáns eredményekkel érkezett a döntőbe, 33 meccse veretlen Mancini csapata. Az EB-n Törökországgal, Svájccal, és Walesszel kezdtek egy csoportban, ebben a sorrendben 3-0, 3-0, 1-0-s győzelmekkel meggyőzően jutottak tovább a legjobb 16 közé, ahol Ausztriát fogadták. Itt kaptak először gólt is a tornán, a meccs 2-1 lett az olaszoknak a hosszabbítás után, a rendes játékidőben nem bírtak egymással a csapatok, 0-0-ás eredménnyel kezdték meg a 2×15 percet. Ezután már igazi rangadó következett, Spanyolországot azonban csak a büntetőpárbajban tudták legyűrni.

Az olasz csapat rendkívül összeszokott, a védelem tengelyében a Bonucci-Chiellini páros a klubéletben is egymás mellett játszik a Juventusban, a csatársor pedig az Insigne-Immobile duó okán rendkívül veszélyes lehet bármelyik csapat védelmére.

Fotó: Getty Images

Az angolok – mint minden tornára 1966 óta – ide is örök ígéretként érkeztek, a játékuk azonban meggyőzőbb, mint az ezt megelőző években. A csoportban Horvátországgal, Skóciával és Csehországgal szerepeltek. A horvátok ellen sikerült revanst venni az előző VB-n elszenvedett vereség miatt, az 1-0-ás eredmény után azonban a történelmi okok miatt pikánsnak ígérkező Skócia elleni meccs döntetlent hozott. Csehország ellen némileg győzelmi kényszerben léptek pályára Southgate legényei, de végül sikerült egy újabb 1-0-ás győzelmet bezsákolni. A nyolcaddöntőben a Magyarország ellen nagyon nehezen kijutó Németország következett. Őket két gyors, egymás utáni góllal ütötték ki. A negyeddöntőben újabb erődemonstrációt tartottak az angolok, Ukrajnát 4 góllal küldték haza a tornáról. A legjobb négy között Dániával találkoztak, egy véleményes 11-es és problémás szurkolói magatartás után (vagy annak ellenére) jutottak a döntőbe.

Az angolok erőssége a győzeleméhség lehet, 55 év után nyerhetne nagy tornát a válogatottjuk, emellett fiatal, tehetséges és kreatív játékosokból sincs hiány, klubcsapataikban rendkívül gólerősek a szigetországiak is.

Fotó: Getty Images
A meccs időpontja: 21:00
Helyszín: Wembley stadion (London).
A mérkőzést az M4 Sport csatorna élőben közvetíti, illetve az m4sport.hu/elo weboldalon is követhetjük.
Kapcsolódó témák: #Euro-2020 | #Európa-bajnokság | #labdarúgás |