Lovagkereszttel tüntették ki Weisz Róbertet

FOTÓ: KAJAKKENUGYOR.HU
Győr+
2022.03.11. 17:52

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki a Győri Vízisport Egyesület társelnökét, a magyar kajak-kenu para válogatott korábbi szövetségi kapitányát Weisz Róbertet. Az elismerést a Magyar Paralimpiai Bizottság javaslatára Áder János köztársasági elnök adományozta. A győri sportvezető a lovagkeresztet a Vigadóban Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterétől vehette át.

Weisz Róbert edzőként elsősorban a kenusokkal foglalkozott, a kétezres évektől előbb az ifjúsági válogatottnak volt a szövetségi kapitánya, majd a maraton szakág munkáját vezette. A paralimpiai válogatottnak a megalakulásától ő volt a szövetségi kapitánya, így a riói és a tokiói olimpia ciklusban is ő irányította a nemzeti csapat felkészülését, alakította ki a sportolók számára a lehető legideálisabb körülményeket, amelyek segítségével Japánban a válogatott megnyerte az első paralimpiai aranyérmét is.

Az edzői feladatok mellett az elmúlt húsz évben a sportág versenyeinek a szervezésben is sokat dolgozott, volt az Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója, maraton világbajnokság és az EYOF versenyigazgatója. Jelenleg az MKKSZ alenökne, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagja, napokban pedig az Európai Kajak-Kenu Szövetség a para szakág technikai delegáltjának is őt választotta meg.

“Nagyon büszke vagyok erre az elismerésre, hiszen ez alapvetően azoknak a közösségeknek szól, amelyeknek én is a tagja vagyok. Ez is mutatja, hogy az a munka, amit a kajak-kenu sportban végzünk, az nemcsak eredményes, hanem mások számára is értékes. A para szakág azért is különleges, mert kevés sportágban versenyeznek együtt épek és parasportolók. Az olimpiát leszámítva nálunk ez minden világversenyen így van, ezért egymástól tanulva, egymás értékeit elismerve láthatja mindenki, hogy sokkal több a közös a versenyzőkben, mint a különbség. Ez is kell ahhoz, hogy a kajak-kenu egy igazi nagy családként működjön. A kitüntetés természetesen a győri szakosztályunknak is szól, ahol remek edző kollégáim vannak. Szerencsére itt évtizedek óta sok lelkes gyerek nő fel a csónakházban, akiknél mindannyian jó nevelést kapnak. talán ez még annál is fontosabb, mint hogy mindenkiből magyar bajnokot faragjunk.”

Kapcsolódó témák: #elismerés | #kajak-kenu | #lovagkereszt | #parasport |