Különleges vb jön Kopasz Bálint számára

Szigeti Sándor Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2023.08.18. 18:39

Címvédőként érkezik, mégis az érmeknél és a dobogós helyezéseknél ezúttal fontosabb lesz az olimpiai kvóta megszerzése. Kopasz Bálinttal beszélgettünk a jövő heti duisburgi kajak-kenu világbajnokság előtt.

Szép emlékekkel készülhetsz a vb-re, hiszen 500 méteren címvédőként szállsz majd hajóba.

Így igaz, remek évem volt a tavalyi, hiszen két világbajnoki és két Európa-bajnoki címet is nyertem, ezek közül kettőt azzal a Nádas Bencével, aki most is a párom lesz 500 méteren. Lényeges különbség azonban, hogy Bencével idén még nem versenyeztünk együtt, csupán három hete készülünk közösen Dunavarsányban. Így idén a világbajnokságon debütál a párosunk. Nem volt tehát sok időnk összecsiszolódni, de úgy érzem, mindketten jó erőben vagyunk, és jól megy alattunk a hajó.

Milyen vébére számítasz ennek fényében?

Borzasztó erős lesz a mezőny, kőkemény ellenfelekre számítok. Mióta ismét olimpiai szám lett az ötszáz méter páros, nagyon sokan átjöttek erre a távra. Ezúttal nem lesz lehetőségünk taktikázásra, az előfutamoktól kezdve mindent ki kell adnunk magunkból, ami a csövön kifér. Erő és robbanékonyság egyszerre kell ezen a távon, úgy érzem, egyiknek sem vagyunk híján. Nagyon sok páros hosszú évek óta együtt készül, rutinos és erős kihívókra kell tehát felkészülnünk.

Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Ezen a világbajnokságon a kvótaszerzés lesz a legfontosabb. A közös cél az, hogy a magyar kajak-kenu válogatott a lehető legtöbb kvótát gyűjtse be a 2024-es párizsi olimpiára. Ennek megfelelően 500 méter párosban nekünk az 1-6 hely valamelyikére kell odaérnünk. Fontos dolog tudni, hogy bár ezen a távon most mi harcolunk majd a kvótáért Bencével, korántsem biztos, hogy mi indulunk majd Párizsban, erről a későbbi válogatók döntenek. A fő számomban, egyes 1000 méteren ezúttal Varga Ádám képviseli a magyar színeket Duisburgban, de 500 méter egyesben szintén rajthoz állok. Itt egy dobogós helyezést, az 1-3 hely valamelyikét tűztem ki célul magam elé.

Kapcsolódó témák: #Győr | #kajak-kenu |