Szvitacs-Dézsi, Jónyer-Klampár

Különleges meccsel és koncertekkel zárult a világfesztivál

Fotó: Vig Norbert
Nagy Roland
2022.06.26. 19:45

Húsz ország több mint kétszáz ifjú pingpongosa vett részt Győrben az ötödik Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztiválon, amelynek a győri Olimpiai Sportpark adott otthont.

A versenyen öt korosztályban mérkőzhettek meg egymással a fiatalok, a 11 évesektől a 19 évesekig. Amit biztosan tudunk, hogy rengeteg tehetség lépett az asztalokhoz és ért el olyan sikert, amire egész életében emlékezni fog. Amire pedig jó esély van: voltak a mezőnyben olyanok, akik később Európa- és világbajnokok, vagy olimpikonok lesznek.

A húsz év szünet után újraélesztett rendezvény legfontosabb célja, hogy a fiatalok tapasztalatot szerezhessenek egy nemzetközi versenyen, ezen túlmenően az asztaliteniszezők és a szurkolók is jól érezzék magukat, a sportolási lehetőségen kívül kapjanak kulturális élményeket is.

A Világfesztivál záró ceremóniáját a Széchenyi téren rendezték, ahol több sportágat is kipróbálhattak a résztvevők, a színpadon pedig fellépők egész sora szórakoztatta a Győrbe érkezett ping-pongosokat.

A záróünnepség különleges meccset is tartogatott, hiszen a színpadon dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere a paralimpiai bronzérmes Szvitacs Alexával alkotott egy párost, ellenfelük pedig a többszörös világbajnok Jónyer István, Klampár Tibor kettős volt.

A világbajnok trió, Jónyer István, Gergely Gábor, és Klampár Tibor számomra is példaképek, hiszen annak idején csodát tettek azzal, hogy a ma már verhetetlen ázsiai válogatottakat győztek le. Megtiszteltetés volt játszani pár percet közülük két legendával. Kikaptunk 4-1-re, ez nem Alexán múlt, inkább rajtam– mondta Győr polgármestere.

Az ifjúsági világfesztivált először 1989-ben rendezték meg magyar kezdeményezésre Budapesten, majd egy évvel később is a főváros adott otthont a versenynek. 2000-ben és 2002-ben Tiszaújvárosban rendezték, majd húsz év kihagyás után idén Győr lesz a házigazda. A megméretésre az U11-es és az U19-es korosztályok között érkeztek versenyzők egyebek mellett Brazíliából, Ciprusról, Csehországból, Ecuadorból, Ghánából, Japánból, Iránból, Svédországból és Üzbegisztánból.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Asztalitenisz Világfesztivál | #Győr |