Városunk ad otthont a Shotokan-karate világbajnokságnak

Közel kétezer karatést várnak Győrbe

Mireider Máté | Fotó: Marcali Gábor
2023.02.17. 11:45

Rangos eseménynek ad otthont Győr 2023 augusztusában: a 14. Shotokan Karate-do International világbajnokságot városunkban rendezik. A helyszín az OSP és az Audi Aréna lesz.

Örvendetes hír kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a Városháza Bisinger-termében: augusztus utolsó hétvégéjén (25-26-27-ei napokon) Győrben rendezik meg a 14. Shotokan Karate Világbajnokságot. A Shotokan Karate-Do International Magyarországi Szövetsége szervezi az eseményt, amellyel Győr olyan városok sorába léphet be, mint Tokió, Sydney, Athén, vagy Jakarta.

„Nagy dolog, hogy felnőtt karate-világbajnokságot rendezhetünk Győrben. Mint küzdősportban felnőtt embernek, ez fantasztikus dolog. Gyerekkorom óta csodálom azt a világot, ami a japán küzdősportok világa” – kezdte dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere az eseményen. „Ilyen még nem volt, ez egy precedens értékű esemény” – mutatott rá a városvezető, aki nem csak polgármesterként, de a dzsudó-szövetség alelnökeként is nagyra tartja ezt a lehetőséget.

Dr. Dézsi Csaba András

Dr. Dézsi Csaba András azt is elmondta: Győrben nagy hagyománya van a karaténak, bár eredményekkel még nem büszkélkedhet a város. “Dzsúdóban már jeleskedtünk, több európai-bajnoki érmünk, aranyérmünk van, most reméljük, hogy karatéban is dobogóra állhatunk majd” – fejezte ki reményét a polgármester, aki hozzátette Győrben nagy támogatottsága van a sportoknak, rengeteg szakágat támogat a város még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is.

„Az SKIF (Shotokan Karate-Do International Federation) a világ legnagyobb karate szövetsége, amelyet 1978-ban alapítottak. Háromévente rendezzük meg a világbajnokságot, ez lesz a tizennegyedik alkalom” – mondta Kancho Nobuaki Kanazawa, a nemzetközi szövetség elnöke. „Szívből köszönöm mindenkinek, minden érintettnek itt Magyarországon, aki otthont ad ennek az eseménynek” – emelte ki Kanazawa, aki azt is elmondta: nehéz időszakon van túl a szövetség és a világ is, ezért is nagy dolog, hogy a világbajnokság mellett világkongresszust is tarthatnak Győrben. „A világ problémái nem oldódtak meg, ezért még nagyobb jelentősége van annak, hogy találkozunk” – tette hozzá Kanazawa, aki elmondta: a magyar szövetséget a Japánban működő központ is rendkívüli mértékben támogatja.

Kancho Nobuaki Kanazawa

„A tavalyi évben született meg a döntés, amely nagy öröm számunkra, és egyben nagy felelősség is, hogy a rendezvény méltó legyen a világszövetséghez” – kezdte Lovász György, a Shotokan Karate-Do International Federation magyarországi szövetségének elnöke. „Igyekeztünk felmérni a lehetséges helyszíneket, a legnagyobb érdeklődésre és támogatásra pedig itt, Győrben találtunk, dr. Dézsi Csaba András pedig elvállalta a verseny fővédnöki tisztségét is” – emelte ki Lovász György. Összesen közel egyhetes program lesz bíróképzésekkel és vizsgákkal egybekötve. „Előzetesen 55 ország nagyjából 1800 sportolójára számítunk” – mondta Lovász György, aki azt is elmondta: kata és kumite, azaz formagyakorlat és küzdelem formában lesznek a versenyek, egyéni és csapatszinten, így rendkívül látványos és izgalmas megmérettetésre számíthatnak a kilátogatók.

Lovász György

A verseny két helyszíne az Audi Aréna és az Olimpiai Sportpark lesz, a győriek pedig ingyenesen látogathatják majd a rendezvényeket – hívták fel a figyelmet a szervezők.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #híradó | #karate | #világbajnokság |