Kézilabda

Koronavírus-gyanú miatt maradt el a Győri Audi ETO KC meccse

Fotó: Győri Audi ETO KC
Győr+
2020.09.08. 18:48

Koronavírusos tüneteket produkált a vendég Békéscsaba egyik játékosa.

Az eredetileg este hat órára meghirdetett bajnoki találkozó nem kezdődött el, és a vendégcsapat játékosai már bemelegítésre sem jöttek ki.

Először arról tájékoztatták a közönséget, hogy technikai okok miatt csúszik a kezdés, aztán Szabó Tamás, a Győri Audi ETO KC kommunikációs igazgatója, egyben a hazai találkozók szpíkere a hangosbemondón közölte: koronavírusos tüneteket produkált a békéscsabai vendégcsapat egyik játékosa.

A tesztet elvégezték a játékoson, de a találkozó kezdete előtt nem volt meg az eredménye. A Magyar Kézilabda Szövetség versenyszabályzata szerint ilyenkor az érintett csapatnak hetvenöt perce van, hogy bemutassa a negatív eredményt.

A negatív tesztet a békéscsabaiak végül nem tudták bemutatni, így a hetvenöt perces határidő leteltét követően a helyszínen bejelentették, hogy a találkozó elmarad.

Ezek után – ugyancsak a versenyszabályzat értelmében – a találkozót 10-0-ás gólkülönbséggel a Győri Audi ETO KC-nak írták jóvá, amely így megkaphatja a győzelemért járó két pontot.

„A két csapat nem érintkezett egymással, aminek örülünk, hiszen szomorú lett volna, ha egy pozitív teszt miatt sutba vágjuk három hónap munkáját. Ezért is nehéz: arra az esetre van protokoll, hogy ha pozitív eset van egy csapatban, arra viszont nincs, ha kérdéses a helyzet” – mondta a győriek részéről Szabó Tamás a Nemzeti Sportnak. 

Aztán a Győri Audi ETO KC még az este folyamán az alábbi közleményt adta ki:

„Nem került lejátszásra a 2020. szeptember 8-án 18:00-ra bejelentett Győri Audi ETO KC Békéscsaba K&H Női Kézilabda Liga mérkőzés. Klubunkat a Békéscsaba illetékesei fél órával a mérkőzés kezdete előtt értesítették, hogy keretük egyik játékosa koronavírus teszten vett részt a hétfői nap folyamán és a teszt eredményét adott pillanatig még nem kapták meg. Ekkor egyeztetést keztünk a Magyar Kézilabda Szövetség illetékes szerveivel, a Versenybizottsággal valamint az Orvosi Bizottsággal és kerestük a lehetőséget a mérkőzés biztonságban történő lejátszására. Mivel ez annak függvénye volt, hogy tudomásunk legyen az érintett játékos teszt eredményéről, aki nevezve ugyan nem volt a találkozóra, de az utazáson Győrbe részt vett a vendégcsapattal, ezért a szabályok szerint fogalt 75 percet megvártuk, hogy ki tud-e állni a Békéscsaba a mérkőzésre. Mivel a teszteredmény nem érkezett meg, így a Békéscsaba kerete nem volt 100%-os biztonsággal kijelenthetően fertőzésmentes, ezért a vendégcsapat úgy nyilatkozott, hogy nem tud kiállni a mérkőzésre. A találkozó sorsáról az MKSZ illetékes szerve dönt majd. Győri Audi ETO KC”

A Békéscsabai ENKSE pedig az alábbi bejegyzést jelentette meg a csapat Facebook oldalán:

„Elmaradt a Győr elleni bajnoki mérkőzés

Csapatunk egyik játékosa a múlt hét pénteken, utazás közben enyhe tünetet mutatott, rövid időre belázasodott, így a csapatorvos és az MKSZ ajánlásának megfelelően nem lépett pályára a Boglári Akadémia-SZISE elleni bajnoki mérkőzésen. Az Előre NKSE az esetet azonnal jelentette a Szövetség felé, a sportoló azonnal orvosi vizsgálaton vett részt, és őt a vonatkozó szabályzatok figyelembevételével a legrövidebb időn belül PCR tesztre küldtük, annak ellenére, hogy az első orvosi ellenőrzés nem valószínűsítette a koronavírus fertőzést. A játékos és a csapat többi tagja azóta is teljesen tünetmentes. Az előzetes információk szerint a tesztet elvégző szolgáltató a mai napon délelőttre várta a laborból a leletet, de az a mérkőzés kezdetéig sajnos nem érkezett meg. Klubunk az érintett sportolót egyébként nem nevezte a mérkőzésre.
Egyesületünk igyekezve felelősségteljesen és sportszerűen eljárni – folyamatosan egyeztetve a tesztet végző szolgáltatóval – hivatalosan jelezte az ügyet a Magyar Kézilabda Szövetségnek, illetőleg a hazai csapatnak. A csapat a bajnoki mérkőzésre jóhiszeműen elutazott, hiszen pozitív teszteredmény hiányában a találkozót meg kell rendezni, arra nincs protokoll, hogy kérdéses esetben mit kell tenni.
Mivel a teszt kiértékelése a kezdésig sem érkezett meg, a biztos eredmény nélkül az Előre NKSE nem vállalta a kockázatot, már a bemelegítést sem kezdte el, végül pedig nem lépett pályára, hiszen az egészség a legfontosabb.
Egyesületünk természetesen nyitott a mérkőzés későbbi pótlására is, hogy minden találkozó a pályán elért eredménnyel szerepeljen a tabellán.”

Kapcsolódó témák: #kézilabda | #koronavírus | #sport |