Kajak-kenu OB, Szolnok 2020

Kopasz Bálint a fő számában kapott ki, Balla Virág kihajtotta magát

Fotó: Marcali Gábor
győr+/mti
2020.08.27. 08:51

A világbajnoki címvédő Kopasz Bálint meglepetésre kikapott Varga Ádámtól K-1 1000 méteren a Szolnokon rendezett kajak-kenu országos bajnokságon. Balla Virág az utolsó napon teljesen kihajtotta magát ötezer méteren, de nem történt nagyobb baj, végül pedig bronzérmet szerzett.

Varga, a KSI SE 20 éves kajakosa és Kopasz felváltva vezette a mezőnyt a szerda délutáni döntőben, mögöttük Béke Kornél, Dombvári Bence és Noé Bálint inkább csak a bronzéremért harcolt. A cél előtt 200 méterrel aztán kis hátrányból Kopasz Bálint megkezdte hajráját, amivel tavaly vb-címet tudott nyerni Szegeden, de meglepetésre nem érte utol Vargát, aki egy hajóorrnyival nyert.

Nagyon jó futam volt, sikerült egy hibátlan, jó pályát mennem, ki tudtam hajtani magamat. Engem is meglepett az eredmény, idén az volt a célom, hogy Kopasz Bálinthoz minél közelebb kerüljek, most is így álltam rajthoz” – nyilatkozta Varga Ádám. Hozzátette, a szoros hajrá során nem láttam, melyikük ért be előbb, csak a parton tudta meg, hogy ő nyert.

Kopasz Bálint úgy fogalmazott, az elmúlt években minden alkalommal ő nyerte meg az 1000 méteres távot a hazai versenyeken, éppen ezért számított rá, hogy eljön az idő, és egyszer valaki megveri majd.

„Nagyon jó időt eveztünk mindketten, és a végén egy kicsivel le tudott győzni. Nagyon ügyes volt, rendkívül jó állóképességgel rendelkezik, ami 1000 méterre nagyon kell, ezért nem is csodálkozom, hogy jobbnak bizonyult. Továbbra is keményen készülök, hogy a jövő év nagy versenyein ismét én legyek a legjobb” – mondta Kopasz.

Bár eredetileg csak belemelegítésnek szánta az 1000 méteres fő számára, a Graboplast Győri VSE versenyzőjének így meg kellett elégednie az előző napon 500 méteren szerzett aranyérmével.

A zárónap győri szempontból további izgalmakat is tartogatott. A kenusok között ugyanis Balla Virág 5000 méteren állt rajthoz.

Itt még Virág van elől (Fotó: kajakkenusport.hu)

A kajakkenusport.hu helyszíni beszámolója szerint „Balla Virág lerázta magáról az üldözőit, és több hajó előnnyel haladt az élen. Azonban néhány körrel a vége előtt elvétett egy bóját, ezért rendkívül sportszerűen az egész fordulót elölről kezdte, így visszaesett a harmadik helyre Kisbán Zsófia és Molnár Csenge mögé. Aztán az utolsó fordulóban utolérte Molnár Csengét, de a szegedi versenyző a balos fordulót jobbos kenusként szűkebben vehette be, és a célegyenesben lerázta a világbajnoknőt. Balla Virág így harmadik lett, de annyira kihajtotta magát, hogy sokáig csak levegő után kapkodott a célban, a mentők a parton már készenlétben várták, szerencsére végül nem kellett beavatkozniuk. A magyar bajnok ezzel a Lágymányosi Spari kenusa, Kisbán Zsófia lett.”

Még szerdán este, nem sokkal a futam után sikerült elérnünk Balla Virágot, aki mindenkit megnyugtatott, jól van. Azt mondta, ő nem élte meg ilyen veszélyesnek a helyzetet.

„Tény, hogy nagyon-nagyon elfáradtam, de belül végig éreztem, hogy nincs baj. A testvérem, Levente mesélte később, hogy mi volt kint a parton. Most hétfőig pihenő következik” – mondta az eset után Virág.

A Graboplast Győri VSE összességében hat arany, hat ezüst, valamint két bronzéremmel zárta a 2020-as gyorsasági kajak-kenu országos bajnokságot Szolnokon.

Korábbi cikkünk a témában:

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #kajak-kenu | #sport |