Graboplast Győri VSE

Érmekért utaznak kajak-kenusaink a szolnoki OB-re

Fotó: kajakkenusport.hu
Szigeti Sándor
2020.08.21. 14:41

Augusztus 24-én, hétfőn Szolnokon elrajtol a 2020-as országos gyorsasági kajak-kenu bajnokság.

A Graboplast Győri VSE versenyzői közül ezúttal négy kiválóságot kérdeztünk, milyen célokkal készülnek az idei év eddigi legfontosabb viadalára.

Balla Virág világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kenus: „Összesen hat számban (kenu egyes és kettes 200 és 500 méteren, kenu egyes 5000 méteren, valamint a testvéremmel, Leventével vegyes párosban) indulok. Remek lenne, a tavalyihoz hasonló sikereket elérni. Akkor három aranyéremmel zártam az OB-t. Kettesben ezúttal is Kincsővel szállunk egy hajóba. A formánk jó, úgy érzem, a felkészülés is jól sikerült. A pályán kőkemény csatákra számítok, aztán a parton remélem jut majd idő jó hangulatú beszélgetésekre is a többiekkel. Az biztos, hogy mindent ki fogunk adni magunkból, teljes erőbedobással megyünk majd.”

Devecseriné Takács Kincső világbajnok, Európa-bajnok kenus: „Izgatottan várom az OB-t, hiszen bár voltak tesztversenyek az év során, mégiscsak ez lesz az első igazi éles verseny. Mindenki mostanra időzítette a formát, úgyhogy kíváncsi leszek, milyen eredménnyel rukkolunk elő. Külön örülök neki, hogy Virággal nagyokat meccseltünk egyéniben az edzésversenyeken, azt hiszem, ez hajtja előre a párosunkat is. Akár plusz előnynek is nevezhetném ezt a többiekkel szemben, hiszen az edzések alatt is tudjuk egymást húzni, és folyamatosan jobb teljesítményre sarkallni. Az ötszáz pároson kívül kétszáz egyesben, illetve vegyes párosban leszek még érdekelt Szolnokon, ez utóbbiban Krasznai Péter klubtársammal. Mindegyik számban dobogózni szeretnék, a fő számban, ötszáz párosban pedig nem csupán dobogóra, hanem egy jó időre is számítok.”

Kammerer Zoltán (Fotó: Facebook)

Kammerer Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok kajakos: „Idén volt már három tesztversenyünk, ahol egész jól mentem. Párosban Varga Ádámmal az ezer méterre nagyon készülünk, de indulok ezer, illetve ötezer méteren egyéniben is. De nem is annyira helyezéshez kötöm a jó szereplést, inkább az a fontos, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. A lényeg, hogy jót tudjak küzdeni és hajtani, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Most fog igazán kiderülni, ki milyen formában van, hiszen ez végre egy klasszikus verseny lesz elő- és középfutamokkal, és végül döntőkkel. A fő cél az, hogy lássam, hol tartok, és min kell esetleg változtatni. Mindenki számára fontos lesz ez az OB, hiszen eddig gyakorlatilag vakon mentünk, egy éve volt utoljára éles versenyünk, most viszont komplett magyar mezőny ott lesz, így lemérhető lesz, ki hol tart.”

Kopasz Bálint (Fotó: Marcali Gábor)

Kopasz Bálint világ- és Európa-bajnok kajakos: „Hétfő óta már Szolnokon készülök, hogy elég időm legyen a helyi körülményekre ráhangolódni. Ötszáz és ezer méter egyesen állok rajthoz, és a korábbi évekhez képest keményebb csatát, szorosabb küzdelmet várok, ezer méteren ugyanis jó idők születtek az idén. Az elmúlt években tisztán tudtam nyerni ezt a számot, de mint minden, ez is változhat, véletlenül sem szeretnék elbizakodott lenni. Nagyon sok magyar kajakos készül rendkívül keményen, én pedig tisztelem az ellenfeleimet, úgyhogy csak a versenyre koncentrálok. Számítok arra, hogy közel leszünk egymáshoz, de ezzel együtt is dobogókat és érmeket szeretnék szerezni. Közvetlenül a felnőtt OB után kezdődik ugyanitt az U-23-as OB, én pedig utolsó éves U-23-asként ott is megyek még egy közös ezer métert Erdőssy Csabival győri színekben.”

A szolnoki magyar bajnokság tétjét tovább növeli, hogy itt szerezhető kvalifikáció a jövő hónapi Szegedi Világkupára is, amelyet a tervek szerint szeptember közepén rendeznek meg a Maty-éren. A héten a romániai Európa-bajnokságot törölték, így ha minden a tervek szerint alakul, és a koronavírus-járvány sem szól közbe, a Szegedi Világkupa lehet az év legragosabb nemzetközi kajak-kenu versenye a 2020-as évben.

Kapcsolódó témák: #kajak-kenu | #sport |