Legendás 13-as

Könnyes, felemelő búcsú Görbicz Anitától

Fotó: O. Jakócs Péter
Szigeti Sándor
2021.06.04. 18:37

Pénteken este befejezte aktív játékos pályafutását az ETO legendás tizenhármasa. Hazai közönség előtt, igazi kézilabda-ünnepen búcsúztatták minden idők egyik legjobb játékosát az Audi Arénában.

„Különleges és vegyes érzésekkel keltem ma reggel, minden benne van a szívemben” – fogalmazott Görbe az M4 sportcsatornának még közvetlenül a találkozó előtt.

Rögtön a játékosbemutatásnál jelezték a szervezők, kik is a mai nap főszereplői: Eduarda Amorimot, a klubtól szintén ezen a meccsen búcsúzó brazil extraklasszist utolsó előttiként, míg az ETO saját nevelésű legendáját és elsőszámú ikonját, Görbicz Anitát utolsóként szólította a pályára Szabó Tamás műsorközlő.

És Anita számára még csak ekkor kezdődtek az igai meglepetések! Görbe szemmel láthatóan nem tudott róla, hogy a találkozó kezdődobását kisfia Boldizsár, és unokaöccse, Noel végzi majd el. Amikor megpillantotta a fiúkat, örömében néhány könnycsepp szaladt ki a szeméből, majd a kezdődobást követően boldogan ölelkeztek össze ők hárman a pálya közepén, a közönség álló vastapsa közepette.

Ilyen megható pillanatok után kezdődött meg a találkozó, amely nemcsak a mieink, de a vendég mosonmagyaróváriak számára is ünnep volt. A Mosonmagyaróvár ugyanis a mai meccs kimenetelétől függetlenül története során először lett bronzérmes az NBI-ben.

Fotó: O. Jakócs Péter

Maga a meccs könnyed és jó győri játékkal kezdődött, gyakran rezgett a háló a túloldalon, a 17. percben 10-1-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Egy vendég időkérést követően szépen kozmetikázta az eredményt az Óvár, 15-10-es ETO-vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok.

A szünetben dr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke köszöntötte a mérkőzésre meghívást kapó és kilátogató egészségügyi dolgozókat, akik egy teljes szektort megtöltöttek az Arénában.

Biztos győri vezetés birtokában szaladtak a percek a második félidőben.

A győri kézilabda fiesztán aztán az utolsó öt percre Görbicz visszatért eredeti posztjára, és irányítóként játszotta végig a találkozó hajráját. Az Aréna közönsége pedig egészen az óra lefutásáig felállva, szűnni nem akaró vastapssal búcsúztatta minden idők egyik legjobb kézilabdázóját. A taps és az elismerés természetesen a másik klasszisnak és közönségkedvencnek, Amorimnak is szólt.

Győri Audi ETO KC – Motherson Mosonmagyaróvári KC 26-20 (15-10)

A találkozót követően került sor a bajnoki érmek átadására is.

Dr. Bartha Csaba a mérkőzés után bejelentette: a klub két ünnepelt ikonjáról, Görbiczről és Amorimról egy-egy szektort neveznek el az Audi Arénában.

Görbicz Anita: „Nagyon örültem, hogy ilyen közönség előtt fejezhettem be a pályafutásom. Amikor kezdtem, akkor is ugyanilyen fantasztikusak voltak a győri drukkerek, és azóta is azok. Teljesnek érzem a pályafutásomat, mindent köszönök!” – nyilatkozta Görbe az M4 Sportnak.

Fotó: O. Jakócs Péter

Eduarda Amorim: „Életem meghatározó részét töltöttem Győrben. Nagyon szerettem itt játszani. Köszönöm az összes évet a klubnak és a győri szurkolóknak. Sok boldogságot, jó egészséget kívánok nektek!”

Dr. Bartha Csaba klubelnök előtt dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere búcsúztatta el Görbét:
Görbicz Anita és dr. Dézsi Csaba András (Fotó: O. Jakócs Péter)

„Nem hiszek a véletlenekben: éppen ma játszottad a 750. tétmeccsedet és Győr éppen ebben az évben ünnepli szabad királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulóját.” – fogalmazott a polgármester, majd kiemelte:

„Görbicz Anita nemcsak Győr, hanem a magyar sport legendás alakja. Lássuk meg benne a példaképet, akinek sok ezren köszönhetik a kézilabda iránti elkötelezettségüket. Aranykort hoztatok el városunkba, neked, nektek is köszönhető, hogy a győri kézilabda-sport nevét az egész világon megismerték. Tudom, hogy Neked továbbra is szívügyed marad a kézilabda, és szívügyed marad Győr” – zárta szavait dr. Dézsi Csaba András.

Az ünnepélyes események zárásaként Anita kapta meg a mikrofont, aki a pálya közepén állva elsőként a szurkolókhoz szólt:

„Amikor körbenéztem most, az a pillanat jutott eszembe, amikor először pályára léphettem a Magvassy Mihály-csarnokban. Nagyon sokat köszönhetek nektek! Próbáltam kiélvezni a játék minden pillanatát, nélkületek biztosan nem sikerült volna idáig eljutnom, idáig eljutnunk. Mindent köszönök!”

Ezt követően a családját köszöntötte: „Köszönöm a szüleimnek, köszönöm a családomnak, hogy amikor abba akartam hagyni, rábeszéltetek, hogy folytassam, és nem engedtétek, hogy befejezzem. Ha nem így tesztek, most nem lehetnék itt, most nem ünnepelnének ennyien” – mondta könnyek között a világklasszis.

Fotó: O. Jakócs Péter

Görbicz legendás, 13-as mezét találkozó után visszavonultatta a klub. Az Arénában csapattársai hozták be a pályára azt a mezt, amelyet Anita aláírt, majd ezt követően ünnepélyesen felvontak az Aréna falára.

Görbe azonban a mai napon csupán aktív játékos pályafutásától búcsúzott. Az ETO természetesen továbbra is számít rá, a klub sportigazgatójaként folytatja tovább a munkát.

Galériák: O. Jakócs Péter

Televíziós szerkesztő: Nagy Roland

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri Audi ETO KC | #kézilabda |