„Az élettől kaptam ezt a lehetőséget, az a dolgom, hogy éljek vele”

„Komoly célok nélkül nincs igazi siker”

Fotó: Kopasz Bálint
Szigeti Sándor
2020.05.13. 11:46

A királykategória regnáló világbajnokaként az olimpián is csak éremmel lenne elégedett, és ha már érem, miért is ne lehetne az a legfényesebb... Tavaly a duisburgi világkupát leszámítva veretlenül zárta az évet, megnyerte az előolimpiát is, ezekben a hetekben pedig azokon a területeken fejleszt kőkeményen, ahol úgy érzi, lemaradása van még. Kopasz Bálinttal, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület válogatott kajakosával beszélgettünk.

Március 16-án jöttünk haza a válogatott edzőtáborából, aztán egy hetet itthon voltam Algyőn, majd az egy hónapos karantén-edzőtábor következett, és most bő két hete újra itthon vagyok. Jelenleg egyedül, pontosabban a családommal készülök, hiszen az édesanyám egyben az edzőm is. Ahogy rendeződnek a járványhelyzettel kapcsolatos dolgok, tervezem, hogy megyek Győrbe. Találkozom a vezetőséggel és a srácokkal, aztán majd valamikor egy győri edzőtáborozás sem lenne rossz.”

Az első komoly megmérettetés, ahol olimpiai számban újra versenykörülmények között állhat rajthoz, a magyar bajnokság lesz, várhatóan a nyár vége felé.

Továbbra is a K-1 1000 méterre koncentrálok, de jó lenne az ezer méter egyesen kívül menni még valamilyen számot, például párost. A duisburgi világkupán is nagyon közel volt időben egymáshoz az 500 és az 1000 méteres futam, mégis jól tudtam teljesíteni mindkettőn. Meglátjuk, találok-e olyan fiatal magyar versenyzőt, akivel egy hajóba ülve nemzetközi mezőnyben is dobogón végezhetnénk, mert abban látok fantáziát.”

Kopasz Bálint azt mondja, már nem gondol az olimpia-halasztásra:

„Az érzéseim már leülepedtek, a motiváción pedig legalább olyan erős, ha nem erősebb, mint a tavasz legelején volt. Lehetőségként tekintek a halasztásra, kaptam egy plusz évet, hogy javítsak a hiányosságaimon.”

ƒ„Vannak területek, ahol előre lehet még lépni. Ilyen például a gyógytorna, vagy a nyújtás, a sporttáplálkozás, illetve a további izomtömeg-növelés. Elkezdtem egy kemény derékszakasz-erősítést, ami a kajakosoknak nagyon fontos a stabilitás, a komoly rotáló mozgások, és az alsó derék-tájékot érintő csigolya-kopások miatt. A sérülésveszély miatt ez utóbbi egy egész sportkarrierre is komoly hatással lehet. Odafigyelek az étrend-kiegészítőkre, az összetett bemelegítésekre, és persze erősödni is lehet még, bár eddig minden évben sikerült plusz izomtömeget felvennem. Az viszont majd csak jövőre derül ki, hogy ezekkel valóban tudunk-e még javítani az időmön.”

„A legfőbb cél természetesen az, hogy olimpiai aranyat nyerjek, de legalábbis dobogóra állhassak kajak egyes ezer méteren. Mindent ennek rendelek alá, ehhez tartom magam, mert szerintem csak komoly célokat kitűzve lehet igazi sikereket elérni.”

„Az előolimpiát megnyertem, pedig ott a végső győzelemre esélyesek közül szinte mindenki indult, ráadásul oda is tette magát rendesen. Fizikailag és mentálisan is roppant erős az ezer méteres férfi mezőny, a legjobbat kell hoznia az embernek, ha közülük akar kikerülni győztesen” – hangsúlyozza a Graboplast Győri VSE kiválósága.

A további tervek pedig?

„Igyekszem megtartani és fejleszteni az elmúlt év formáját, alapvetően ez a kulcsa a sikeres folytatásnak. A sportban, közelebbről a kajakozásban van tehetségem, úgy érzem, az élettől kaptam ezt a lehetőséget, nekem pedig az a dolgom, hogy éljek is vele.”

Kapcsolódó témák: #Győr | #kajak-kenu | #olimpia2020 |