Kiválóan kezdték a szezont a győri kajak-kenusok

Győr+ Fotó: Graboplast Győri VSE
2024.05.13. 20:03

Kopasz Bálint a világkupán duplázott, Takács Kincső olimpiai országkvótát szerzett és a fiatalok is bejelentkeztek az idei vb-re és Eb-re!

Újra kettős magyar győzelem született a király számban, a tokiói olimpia után ezúttal a Világkupán Szegeden! Kopasz Bálint, a Graboplast Győri VSE klasszisa és Varga Ádám egymást követve ért célba az első két helyen K1 1000 méteren. Bár a szövetségi kapitánynak nem ma kell döntenie arról, hogy kiket visz el magával Párizsba, talán nem túlzás ha azt állítjuk: a szoros és kiegyenlített kajakos élmezőnyből ez a két fiú kiemelkedik, és minden bizonnyal a fogadóirodáknál az ő érem szerzésükre lehet majd a legkevesebb pénzt nyerni, hiszen mindketten ott vannak a favoritok között. Pedig Szegeden itt volt a komplett élmezőny – Thomas Green, Josef Dostal, Jakob Thordsen, Fernando Pimenta. Utóbbit Bálint már a vasárnap reggeli középfutamban is megelőzte, majd a döntőben is ellenállhatatlanul versenyzett. Az M4Sportnak így fogalmazott a futam után:

Nagyon örülök, hogy a mai napon ilyen szuper formát tudtam hozni, idén még nem eveztem egyszer sem 3:24-et. A tegnapi 500 méter után tudtam regenerálódni és a szélviszonyok is kedveztek nekem. Annak külön örülök, hogy lényegében mindenki itt volt, aki számít és tudtam egy nagyot csatázni. A végére azért én is elfáradtam, de ez nem csoda, mert az elmúlt hetekben kőkeményen edzettem.”

Bálint a hétvégén két győzelmet is aratott, hiszen szombaton fölényesen nyerte a K1 500 m döntőjét is.

Takács Kincső fantasztikusan kenuzott

Nem volt egyszerű napja Takács Kincsőnek. Világbajnok kenusunk előfutamában a negyedik lett, így a középfutamból kellett bejutnia a döntőbe. Ez sikerült, így harcba szállhatott az egyetlen még hiányzó női kenus indulási jogért. Kincső, ahogy a 2011-es VB-n most is a kilences pályáról rajtolt, és egészen sokáig a mezőnnyel együtt evezett, egyedül a független színekben induló Yuliya Truhskina tudott elszakadni tőlük. Világbajnokunk végül hatalmas hajrával a második helyen ért célba, vagyis sikerült elérnie a kitűzött célt, megszerezte az olimpiára a kvótát.

Egy nagyon nyugodt felkészülés van most mögöttem. Mentálisan nem voltak körülöttem zavaró tényezők. Végre ki tudtam adni magamból adni azt a teljesítményt, ami bennem van. Hullámzó nap volt. Az előfutam után össze kellett rántanom magamat, mivel egy olyan hibát követtem el, amit nagyon sajnáltam. Azt éreztem, hogy rendben vagyok fejben és fizikálisan is. A középfutam kezdett alakulni, de éreztem, hogy van még bennem több is.”

Kincsőnek a siker nem jelent automatikus párizsi indulást, ugyanakkor a versenyszámban riválisaival szemben 1-0-ra vezet, miután Horányi Dóránál a VK-n jobb helyezést ért el. Kincső a párost sem engedi el, ehhez azonban majd nyernie kell a második válogatón is.

A fiatalok is bejelentkeztek az idei vb-re és Eb-re

Két fiatal, még U23-as korú versenyzőnk is lehetőséget kapott a szegedi VK-n. Rumi Gergő C1 500 méteren a B döntőig jutott, Tamás Gergő K1 200 méteren a középdöntőből már nem jutott tovább. K2 500 m mix párosban viszont Dráviczki Dórával (KKNKKA) remek pályát mentek és a negyedik helyen értek célba. Mindkét Gergő a tájékoztató versenyen ért el olyan eredményt, amivel bizakodva várhatja a következő versenyeket.

A szolnoki ifjúsági tájékoztatón a K1 500 méteren aratott győzelem után K2 500 méteren is nyert Gombás Alíz, aki újra azzal a tiszaújvárosi Pető Hannával kajakozott, akivel tavaly már Európa-bajnoki címet is szereztek. Alízék remek formában vannak, így bizakodva várhatják ezt az esztendőt. A versenyszámban ráadásul két győri lány is ott állt a dobogón, hiszen az Alízéknál 2 évvel fiatalabb Moór Mirtill az MTK-s Hofer Biankával a harmadik helyen zárt, míg Deli Nóra és Petrik Abigél az ötödik helyet szerezte meg.

Czéllai-Vörös Zsófi történelmi sikere Hollandiában

A maraton szezon nyitányán Kaposváron az ifik versenyében győzött Ivancsó Tamás, a világbajnok Czéllai-Vörös Zsófia pedig eközben Amszterdamban járt, ahol a jubileumi, 50. Waterland maratonon megnyerte a nők versenyét. A férfiaknál Boros Adrián a hetedik helyen zárt. Az ugyancsak jubileumi, 100. osztrák maraton bajnokságon a mastersek között nyert Salga istván, míg az ifiknél Ballagi Bendegúz a 2. helyet szerezte meg.

A Szigetköz beevezésével indult a szezon

A Szigetköz beevezéssel megkezdődött az idei vízi szabadidősport szezon is. Itt Mosonmagyaróvárról (75 km), Kimléről (45 km) Dunaszegről (16 km) vagy Győrzámolyról (8 km) indulhattak hivatalos versenyzők és hobbisták is – természetesen bármilyen, emberi erővel hajtott járművel. Így aztán a kajakosok és a kenusok mellett voltak itt sárkányhajósok és SUP-osok is, volt, akik közülük a 45 km-es távot is bevállalta. A teljesítményéért minden próbázó emlékérmet kapott. A versenyről, amelyen összesen több, mint 450-en álltak rajthoz.

Forrás: Graboplast Győri VSE