Kezdőrúgás!

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.06.14. 11:07

Minden kétséget kizáróan nők és férfiak millióit fogja összehozni az elkövetkező hetekben Európa sportünnepe, a labdarúgó EB. A németországi kontinensviadalra mi is jobban figyelünk: nemzeti tizenegyünk az A csoportban küzd meg a továbbjutásért a német, a skót és a svájci válogatottal.

A futball népszerűsége olyannyira töretlen, hogy az UEFA négyévente megrendezésre kerülő tornáira komplett iparágak alapoznak. A játékosmezek értékesítésébe több nagy márka is beszállt, a Hungary feliratú ruházati termékek mellett az élelmiszeripar is kapott a szurkolói lelkesedésen és beszállt a nagy drukkerbizniszbe a piros-fehér-zöld túródesszerttel.

Az Aranycsapat sikere az 50-es években csúcsponton volt, majd a fénye olyannyira megkopott, hogy 30 év sikertelenségre ítéltetett. Az első áttörést a 2016-os nyolcaddöntő hozta, a következő lehetőséget azonban a COVID sztornózta. A 2020/21-es Nemzetek Ligája B csoportjában első helyen zártak, így már az A ligában folytatták „fiaink”. A bolgár és izlandi válogatott elleni győzelem egyben a csoportselejtezők kipipálását is jelentette, a magyarok kivívták az EB-szereplés jogát, a szerbek elleni siker és a „törökverés” pedig az A divízióba repítette a srácokat, végül a csoportban negyedikként zártak. A 2022-ben a válogatottunk már az A ligában szerepelt, a 2024-es EB-selejtező sorsolásán az első kalapba kerültünk.

A 2023-as selejtező mérkőzéseken óriási sikereket könyvelhettek el, a szövetségi kapitányunkról, Marco Rossiról már azt beszélik, amennyire olasz, legalább annyira magyar is, és az átlag hazai háztartásban Szoboszlai (mellesleg az EB legfiatalabb csapatkapitánya 23 évesen), Szalai, Lang, Dibusz egészen biztosan „rokongyerek”. A válogatott csodás menetelése során minden mérkőzésén győzedelmeskedett, csupán a csehekkel ikszeltünk le a tavaly szeptemberi derbin. A 2024 júniusi felkészülési mérkőzéseket már felemás játék jellemezte: az írektől beszedett potyagól 2:1-es vereséget hozott, de az Izrael elleni 3:0 nyugtatott a kedélyeken.

A 2024-es Európa-bajnokság első sípszója 2024. június 14-én, 21 órakor tölti be az Allianz Arénát. A müncheni stadionban Németország és Skócia válogatottja csap össze az A csoport első mérkőzésén, a mi válogatottunk pedig egy nappal később, szombaton 15 órakor mérkőzik a svájciakkal a kölni RheinEnergieStadionban.

A németországi lelátókra több száz honfitársunk utazik, de az itthon maradóknak sem kell lemondani a közös szurkolás élményéről. A nagyvárosok – köztük Győr is – több helyszínen gondoskodik arról, hogy a párás fémdobozok és hűs italok mellett együtt szakértsük a mérkőzéseket és foglaljuk el egyéni, sportkommentátori pozíciónkat. A kezdő drukkereknek csak annyit tanácsolnánk: ne a legfeszítettebb pillanatokban kérdezzenek rá a lesszabályra…

Hajrá Magyarország!

A magas vízállás miatt a víziszinpadra tervezett kivetítés elmarad, de a Dunakapu téren figyelemmel kísérhetik a szurkolók a márkőzéseket:

A csoportok egyes mérkőzéseit a Google gyűjtőoldalán lehet követeni, de az eredményekről portálunk is beszámol.

Kapcsolódó témák: #Európa-bajnokság | #futball | #sport | #UEFA |