Remekel az úszó

Jakabos Zsuzsanna csúcsformában

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2021.11.18. 14:30

Tarolt a kaposvári országos bajnokságon Jakabos Zsuzsanna. A Győri Úszó SE Európa-bajnok versenyzője összesen tizennégy érmet nyert a legutóbbi ob-n: öt aranyat, hét ezüstöt és két bronzot tehet be a vitrinjébe.

A sportoló fantasztikus formában teljesít az elmúlt időszakban, a Világkupa-sorozat dohai és kazanyi állomásán is parádésan szerepelt az ősszel, hiszen négy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot gyűjtött be.

Adódik a kérdés: minek köszönheti a szárnyalását?

„A tokiói olimpia után gyakorlatilag nem álltam le. Már előtte is nagyon sokat tréningeztünk, ezt a formát sikerült átmentenem az őszi szezonra. Az ötkarikás játékokat követően jelentősen nem változtattunk az edzésmódszeremen. Ugyanazon az úton mentünk tovább – nyilatkozta a Győr+ Médiának Jakabos, aki azt is tudja, hogyan lehet hosszú távon fenntartani a jelenlegi formáját. – Nem szabad leállni, a pihenés ellenség!”

Továbbra is rendkívül motivált. Szeretne a következő versenyein minél eredményesebben szerepelni.

„November második felében az ISL-sorozatban szeretnék jól úszni, és persze nagyon örülnék, ha a rövid pályás világbajnokságon is rajtkőre állhatnék. A párizsi olimpiára még nem gondolok, nem szeretnék róla beszélni. Éppen csak hazajöttünk Tokióból, az élmények még nagyon frissek” – tette hozzá Jakabos.

Edzője, Petrov Iván természetesen nagyon büszke rá. Úgy véli, versenyzője sikereinek kulcsa a rengeteg befektetett munka.

„Woody Allen azt mondja, a munka nyolcvan százaléka a jelenlét. Nos, ő mindig jelen van, és ezt még húsz százalékkal meg is próbálja toldani – árulta el a tréner, aki szerint a 32 esztendős úszó képes lehet rá, hogy még tovább fejlődjön. – Az országos bajnokságon négy számban is nagy egyéni csúcsot ért el. Száz háton, illetve ötven, száz és kétszáz mellen úszott rekordidőt. Nincs nálam kristálygömb, de ez semmiképpen sem rossz jel.”

Jakabos mögött rendkívül megterhelő időszak van, ennek ellenére nem áll le, s az esztendőből még hátralévő versenyein sem szeretne csalódást okozni. Felvetődik a kérdés: jut majd azért ideje a lazításra?

A karácsonyi időszak mindig egy kicsit csöndesebb, nagyon szeretném a konyhában tölteni az ünnepeket. Mondhatnám azt is, fő célom a Konyha-sziget. Tavaly is sokat főztünk-sütöttünk, ez a tevékenység nagyon kikapcsol” – jegyezte meg az úszóklasszis.

A Győri Úszó SE versenyzői egyébként rendkívül eredményesen szerepeltek az elmúlt időszakban. Jakabos számára óriási öröm, hogy hozzá hasonlóan a társai is kiemelkedő helyezéseket értek el.

„Úgy érzem, hogy nagyon szép jövő előtt áll az egyesületünk. Nyolc éve működik a klub, 2015 januárja óta van ötven méteres medencénk, és ma, amikor az országos bajnokság első helyezett csapatának a fotóját végignézem, csupa saját nevelést látok – fogalmazott Jakabos. – A legtöbb társam akkor született, amikor én már az első olimpiámon, az athénin túl voltam! Ezek a gyerekek kis törpikék voltak, amikor ide kerültünk 2013-ban. Büszkeséggel tölt el, hogy közöttük úszhatok. Évek óta nem volt olyan élményem, hogy a fiatalok ennyire feltöltöttek volna energiával. Emiatt én is jól éreztem magam.”

Petrov Iván is rendkívül büszke a győri úszókra.

Természetesen nagyon örülök a sikereknek. Ugyanakkor a világraszóló eredmények, mint például Szabó Szebasztián világcsúcsa, nem jöhettek volna létre állhatatos támogatóink nélkül. Minket mindennap motivál, büszkeséggel és örömmel tölt el, ahogy a város, élén a polgármester úrral, a Magyar Úszó Szövetség és a Győr Projekt támogatását érezzük, ahogy értünk dolgoznak. Nélkülük ezek a sikerek nem léteznének” – tette hozzá az úszóedző.

Kapcsolódó témák: #országos bajnokság | #úszás | #világkupa |