Világesemény Győrben

Holnap rajtol az U18-as női hoki vb Győrben

Fotó: Vig Norbert
Szigeti Sándor
2022.04.02. 09:37

A covid-járvány miatt a nemzetközi szövetség kétszer is elhalasztotta, de mostanra már semmi akadálya nincs, hogy Győr divízió I/A női jégkorong világbajnokságot rendezzen. Az U18-as női vb a Nemak Jégcsarnok eddigi legrangosabb nemzetközi eseménye lesz.

Kedden kezdte meg a felkészülést a győri divízió I/A-s világbajnokságra a magyar női U18-as jégkorong válogatott. Bedő Botond szövetségi edző és stábja huszonhat játékost hívott be a keretbe. Közülük 11-en szerepeltek a téli EYOF-on, hozzájuk csatlakoztak a 2004-es és a 2007-es születésűek. A keret tagja Gengeliczky Dorottya is, aki négy évig Győrben játszott, mígnem tavaly óta már a sportág őshazájában, Kanadában légióskodik.

A válogatott a héten Mátyásföldön töltött két napot, szerdán Japánnal vívott felkészülési mérkőzést, majd csütörtökön, már a keretszűkítést követően költözött át Győrbe. A vb vasárnap kezdődik, és miután az IIHF döntése nyomán Szlovákia ismét a top divízióban szerepelhet, a tornán öt csapat vesz részt. A magyarok első ellenfele a nyitónapon Norvégia lesz.

„Főként azokat a taktikai elemeket gyakoroltuk az első edzéseken, amelyek az EYOF-on akadoztak. Japán erős csapat, jó teszt volt számunkra, de a saját játék gyakorlása, tökéletesítése az elsődleges cél. A keretszűkítés után még jobban belemegyünk a részletekbe, a jeges edzések mellett elméleti foglalkozással, videózással is készülünk.” – árulta el Bedő Botond szövetségi edző.

Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

Az ETO HC ügyvezetője pedig a Győr+ Médiának elmondta: helyben minden készen áll a rajtra:

Fantasztikus dolog, hogy házigazdái lehetünk a város első téli világversenyének. Sokat dolgoztunk azon, hogy Győrbe tudjunk hozni egy ilyen rangos tornát, amely hírét viszi a világba a győri hokinak és a téli sportok szeretetének” – fogalmazott Nagy Ákos.

Hónapok óta szervezzük a tornát a Magyar Jégkorong Szövetséggel közösen. Szükséges volt az öltözőkapacitásaink átmeneti bővítése, amit ideiglenesen színvonalas konténerekkel oldottunk meg, illetve felállítottunk egy bemelegítő sátrat is a csapatoknak, így mára minden létesítményünk készen áll a tornára. A város számára is jelentős értéket hordoz ez a világesemény, hiszen várhatóan sok szurkoló, továbbá barátok és családtagok is elkísérik a csapatokat. Bízunk abban, hogy sokan buzdítják majd a magyar válogatottat a helyszínen is. Minden mérkőzés ingyenes, amire sok szeretettel várjuk a sportszeretőket.” – tette hozzá az ügyvezető.

A vb-programja

Április 3., vasárnap, 16.30 Magyarország-Norvégia
Április 5., kedd, 16.30 Magyarország-Franciaország
Április 7., csütörtök, 16.30 Magyarország-Olaszország
Április 8., péntek, 16.30 Magyarország-Japán