Sport a koronavírus idején

Hogyan tovább?

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2020.04.11. 18:57

A város költségvetésében - az előző évekhez hasonlóan - idén is fontos szerepet kapott az élősport támogatása, amellyel Győr kiemelkedik a többi nagyváros közül. A koronavírus okozta nehézségek az élet minden területét érintik, de hogy milyen hatással lehetnek mindezek a győri sportegyesületekre, a város által biztosított támogatásra, lesznek-e megszorítások, arra Petrov Iván sportért felelős polgármesteri biztostól kértünk választ.

Bajban van a magyar sport is a koronavírus okozta helyzetben, főleg annak gazdaságra gyakorolt hatásai miatt. Várható-e változás a győri sportegyesületek városi támogatásában, ebben a nehéz időszakban?

A legfontosabb, hogy az élősport-támogatás összege nem változik, ez Győrben egyedülálló módon az utóbbi években a költségvetés egy százalékát tette ki, nagyságrendileg ez idén sem alakult másképp. Ez magába foglalja egyebek mellett a létesítmények fenntartását, a kiemelt egyesületek, az utánpótlás-nevelő alapítványok támogatását, és az egyesületek által megpályázható összegeket is, és szinte mindent, ami sport. Ez az a támogatási forma, ami a klubok napi működésén segít, ha ez csökkenne, három megoldást választhattak volna: tagdíjat növelnek, azaz a bevételkiesést a gyerekekre hárítják; edzésszámot, színvonalat csökkentenek, vagyis az edzői óraszámot és a pályabérletet csökkentik; vagy a kevésbé piacképes szakosztályokat, foglalkozásokat megszüntetik. A fentiek egyike sem lett volna üdvözítő, ma Győrben a legtöbb egyesület tagdíja nem haladja meg a 8-12 ezer forintot, amiért a gyermek egész hónapban sportolhat, van olyan egyesület, ahol havi 80 órát foglalkoznak a versenyzőkkel mindösszesen 10 ezer forintért. Ha ezt órákra lebontjuk, alig kapunk nagyobb összeget, mint 100 forint, ami rendkívül barátságos ár. Azért, hogy mindez megmaradhasson, dr. Dézsi Csaba András polgármester egyértelműen kikötötte, az élősport-támogatás összege nem csökkenhet, a jelenlegi helyzetben ez óriási segítség az egyesületeknek.

Illusztráció: Győr+ archívum

Győrben a rendezvények is mindig otthonra találtak úgy, hogy a város a létesítmények mellett sokszor anyagi támogatással is jelen volt, sőt a szakembereket is biztosította. Ebben lesz-e változás idén?

Vannak olyan területek, ahol értelemszerűen kevesebbet kell költeni, tipikusan ilyen a rendezvények támogatása, augusztus hónapig biztosan semmiféle sporteseményt nem tudunk a városba hozni, így az erre félretett forintokat másra tudja a város fordítani. Összességében elmondható, Győr városa továbbra is teljes mellszélességgel kiáll a sportegyesületek mellett, ami nagyon fontos hír, hiszen ez az egyik olyan ágazat, amelynek a koronavírus járvány kihirdetése óta teljesen le kellett állnia, mindazonáltal a létesítményeket fenn kell tartani, az edzőket a bevételek hiányában sem szabad szélnek ereszteni. 

Fotó: O. Jakócs Péter

Vannak a városi támogatáson és a szponzori bevételeken kívül egyéb forrásai a sportegyesületeknek?

A sport elég egyértelmű terep, s bár almát a körtével nagyon nehéz összehasonlítani, a klasszikus, olimpiai sportágakban az első helyezett arany, a második ezüst, a harmadik pedig bronzérmet kap. Ez alapján nem nehéz eldönteni, mely egyesületek végeznek nemzetközi szintű munkát, és kik azok, akik a tömegsportra alapoznak. Mindkettő nagyon fontos, ugyanakkor amíg a tömegsport jellegű munka a széles bázisával jellemzően el tudja tartani magát, addig a nemzetközi elitbe vágyó versenyzők edzőtáboraihoz, versenyeihez, a sportszakmai háttérhez a külső támogatás elengedhetetlen. Magyarországon az elmúlt években a látványsportokat kiemelkedően segítette a TAO-rendszer, az olimpiai sportágaknál pedig a KSF, a kiemelt sportágfejlesztés. Örömteli, hogy megjelentek az akadémiák több sportágban is, Győrben kiemelt támogatást kap az Audi ETO KC és a Győri ETO FC.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #koronavírus |