Hét sportoló kapott olimpiai ösztöndíjat a várostól

Fotók: Marcali Gábor
Nagy Roland
2020.08.18. 18:31

Hét győri sportoló kapta meg a várostól az Olimpiai Reménységek Ösztöndíjat. A támogatás olyan fiatal tehetségek felkészülését igyekszik segíteni, akiknek esélyük van kijutni a tokiói ötkarikás játékokra. A most támogatott versenyzők korábban is ebbe a körbe tartoztak, így gyakorlatilag az önkormányzat meghosszabbította a szerződésüket.

Azért tartom fontosnak, hogy ezeket az ösztöndíjakat újraírjuk, mert az olimpiára való felkészüléshez nyugodt körülmények kellenek, ennek pedig az egyik alapja az anyagi háttér. Győr minden tekintetben a sikerekre tör, ezért azokat az embereket, akik például a sportban is sikerre éhesek, a lehető legnagyobb mértékben támogatni kell” – mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Az ösztöndíjasok között hárman képviselik a Győri Vízisport SE kajak-kenu szakosztályát. A két kenus hölgy, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső világbajnoki ezüstérmesként az olimpián is dobogóra esélyesként indulhat, amennyiben a vírushelyzet engedi, hogy Tokióban versenyeket rendezzenek.

„ A kvótánk megvan, a hazai válogatókat is magabiztosan nyertük, reméljük, ez 2021-ben is így lesz. Ez a támogatás biztos pontot jelent az életünkben, nagy segítség, hiszen a regenerációra, az étkezésre nagyon oda kell figyelnünk, és a sportruházat sem olcsó. Próbálunk azzal a tudattal készülni, hogy lesz olimpia, mindent beleadunk. Éremesélyesként tekint ránk mindenki, ez nagy teher a vállunkon, de megbirkózunk vele, Kincsővel minden szempontból remek párost alkotunk” – fejtette ki Balla Virág. Klubtársuk, a kajakos Erdőssy Csaba is kijuthat a jövő nyári játékokra.

Szintén megvan minden esélye a még mindig csak 18 éves, ám a korosztályos és felnőttviadalokon már éremhalmozónak számító cselgáncsozónak, Sipőcz Richárdnak is.

„Mindig a legközelebbi versenyre készülnénk, de folyamatosan halasztanak. Most a felnőtt Európa-bajnokság lebeg a szemünk előtt, aztán remélem, jöhet az olimpia. A kijutás nagyon nehéz, de nem lehetetlen feladat. Köszönöm a város bizalmát, megtisztelő, hogy tagja lehetek az ösztöndíjasok csapatának, ez is bizonyítja, hogy jó úton haladunk. Túl vagyok az érettségin, a Széchenyi István Egyetemen győri sportolóként, győri egyetemistaként folytatom a tanulást és a pályafutásomat” – nyilatkozta a SZESE judósa.

Az ösztöndíjasok között ezúttal is ott találjuk Pető Zsolt nevét. A GYAC mozgássérült evezőse a paralimpiai részvételt célozta meg. „Egy teljes évvel eltolták a pótkvalifikációs versenyeket, ezekre készülök egyre javuló formában. Már a hétvégén is sokkal jobb időket húztam, mint a legutóbbi világbajnokságon. Hosszú volt az út idáig, én öt éve kezdtem, eleinte jól alakult minden, aztán volt egy kis megtorpanás, de most megint van lendület. Köszönhető ez például az ösztöndíj támogatásnak is, hiszen több energiám jut az edzésekre” – mondta Pető Zsolt.

A Győri Úszó SE reménysége, Szentes Bence és a GYAC evezőse, Szabó Bence is olimpiai ösztöndíjat kap a várostól.

„Nagyon köszönöm nektek, hogy az életeteket feltettétek arra, hogy az országot a lehető legmagasabb szinten képviseljétek. Remélem, hogy jövő nyáron megvalósítjátok az álmaitokat, és versenyezhettek Tokióban” – köszönte meg a fiatalok munkáját Petrov Iván, Győr sportért felelős polgármesteri biztosa.

TV-s szerkesztő: Nagy Roland

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri önkormányzat | #olimpia2020 | #sport |