Eifel Nagydíj

Hamilton beérte Schumachert

Fotó: Lewis Hamilton Facebook
MTI
2020.10.11. 16:40

A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Eifel Nagydíjat azt követően, hogy csapattársa, Valtteri Bottas motorhiba miatt kiesett a Nürburgringen. A brit ezzel beállította Michael Schumacher győzelmi rekordját. A dobogó második fokára Max Verstappen, míg a harmadikra Daniel Ricciardo állhatott fel.

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Eifel Nagydíjat a Nürburgringen, ezzel beállította a hétszeres vb-győztes Michael Schumacher 91 futamgyőzelmet számláló rekordját.

A pole pozícióból a Mercedes versenyzője, Valtteri Bottas rajtolhatott a Nürburgringen: a finn versenyző 14. F1-es rajtelsőségét szerezte szombaton. Mellette Lewis Hamilton foglalt helyet, míg a második rajtsorból Max Verstappen és Charles Leclerc várhatták a piros lámpák kialvását.

A mezőny végén pedig ott sorakozott Nico Hülkenberg is, aki a betegséggel küszködő Lance Stroll helyett versenyzett ezen a hétvégén.

Hamilton a 2. helyről jól kapta el a rajtot, be is tudott bújni Bottas mellé az első kanyar előtt, a finn azonban végül visszaverte csapattársa támadását. Verstappen megőrizte a 3. helyet, Leclerc pedig maradt a 4. pozícióban.

Ricciardo a 9. körben egy gyönyörű manőverrel kívülről megelőzte Leclerc-t, habár a Ferrari versenyzője nagyon keményen védte a pozícióját.

Időközben az eső is elkezdett szemerkélni a Nürburgringen, a 11. körben Vettel Antonio Giovinazzit támadta, az 1-es kanyarban azonban elfékezte magát, és a bukótérbe csúszott. Rögtön hívták is a bokszba, ahol a kemény keverékű gumikat kapta.

A 13. körben Bottas hibázott az első kanyarban, Hamilton pedig kegyetlenül kihasználta az elfékezést: megelőzte a finnt, aki mögé Verstappen is megérkezett. A jelentősen elfékezett abroncsokat rögtön le is cserélte a Mercedes.

Ugyanebben a körben Kimi Räikkönen is hibázott az első kanyarban, és összeütközött George Russell autójával, aki a történtek után jobb hátsó defektet kapott. A brit versenyző autója komolyabb károkat is szenvedett, és végül feladni kényszerült a futamot. A félreálló Williams miatt a virtuális biztonsági autós protokollt is életbe kellett léptetni, ez pedig lehetőséget adott az élmezőny többi tagjának arra, hogy a bokszba hajtson. Räikkönen a manőverért később 10 másodperces időbüntetést kapott.

Pillanatokkal később Valtteri Bottas autója lassult le, a finn motorhibára panaszkodott, és kénytelen volt feladni a versenyt!

A 23. körben hasonlóan járt a Renault versenyzője, Esteban Ocon is: a francia pilótának is ki kellett állnia, feltételezhetően hidraulikus probléma miatt. 1 körrel később Alexander Albon Red Bullját is betolták a garázsba motorhiba következtében.

A 29. körben Perezt hívták ki a bokszba, a Racing Point egy elévágási kísérlettel próbálkozott Lando Norris McLarenje ellen. A brit a következő körben érkezett kerékcserére, ám vissza tudott jönni Perez elé.

A 31. körben Perez megelőzte a motorproblémákkal küszködő Lando Norris, átvéve tőle az 5. pozíciót.

A 34. körben Perez megelőzi Leclerc-t, a monacói azonban a DRS érzékelési pontján még előrébb volt, így a célegyenesben nyithatta a hátsó szárnyat, és visszaelőzte a mexikóit. Egy körrel később aztán Perez végérvényesen maga mögé utasította a Ferrarit.

Leclerc a 37. körben második kerékcseréjére is megérkezett, a futam utolsó etapjára is a közepes keverékű gumikat kapta.

A 42. körben Nico Hülkenberg is megérkezett Sebastian Vettel mögé, és a célegyenes végén egy klasszikus kifékezős manőverrel megelőzte honfitársát.

A 44. körben Lando Norris húzódott félre McLarenjével, és végül motorgondok miatt kénytelen volt feladni az Eifel Nagydíjat. Az incidens miatt pályára küldték a biztonsági autót.

Az 55. körben Magnussen hibázott a lassítóban, így Vettel támadópozícióba került. A német egy remek csatát követően megelőzte a Haas versenyzőjét, majd érkezett Räikkönen is. Magnussen így a 13. helyre csúszott vissza.

Az Eifel Nagydíjat végül magabiztos versenyzéssel Lewis Hamilton nyerte meg, aki ezzel beállította Michael Schumacher 91 futamos győzelmi rekordját. A dobogóra Max Verstappen és Daniel Ricciardo állhatott még fel.

Hamilton győzelmével 69 pontra növelte előnyét a világbajnoki összetettben.

A Forma-1-es sorozat két hét múlva a Portugál Nagydíjjal folytatódik majd.

Forrás: f1világ.hu

Kapcsolódó témák: #forma1 |