Toszkán Nagydíj

Hamilton 90. győzelme a kétszer félbeszakított futamon

Fotó: Lewis Hamilton Facebook
MTI
2020.09.13. 18:25

A címvédő és hetedik világbajnoki címének megnyerésére hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Toszkán Nagydíjat, amelyet baleset miatt kétszer is félbeszakítottak.

Az összetettben is vezető 35 éves Hamiltonnak ez az idei hatodik, és pályafutása 90. futamgyőzelme, így már csak egy hiányzik neki ahhoz, hogy beérje a legendás, hétszeres vb-győztes német Michael Schumacher 91 sikert számláló rekordját.

Hamilton mögött csapattársa, a finn Valtteri Bottas ért célba másodikként, míg harmadikként az F1-es karrierje során először dobogós thaiföldi Alexander Albon végzett a Red Bull-lal.

Az elsőkörös káosz miatt pályára kellett küldeni a biztonsági autót, Verstappen és Gasly pedig nem is tudták folytatni a versenyt. Sainz megpördülő autóját nem tudta kikerülni Sebastian Vettel, a német autójának meg is sérült az első szárnya, így rögtön az első körben a bokszba kényszerült.

A biztonsági autó a 6. kör végén hagyta el a pályát, az újraindítás azonban újabb roncsderbibe torkollt: Bottas egészen a célegyenesig tartotta maga mögött a mezőnyt, a hátsóbb traktusban azonban ezt nem vették észre, és hatalmas baleset lett a vége. Antonio Giovinazzi hátulról beleszállt Kevin Magnussen autójába, a balesetbe pedig belekeveredett Nicholas Latifi, Kevin Magnussen és Carlos Sainz is.

A baleset miatt pályára küldték a biztonsági autót, aztán piros zászlóval megszakították a versenyt. A leállás alatt aztán Esteban Ocon is feladni kényszerült a futamot, fékjei ugyanis túlmelegedtek.

A verseny 15 óra 55 perckor folytatódott, a mezőny pedig egy újabb állórajthoz felállt a rajtrácsra.

Az új rajtot jól kapták el a Mercedesek, az 1-es kanyarban pedig Hamilton körbe tudta autózni Bottast, és visszavette az első helyet. Leclerc megőrizte a 3. helyet, Alex Albon viszont visszacsúszott a 7. helyre.

A 43. körben a 4. helyen haladó Lance Stroll bukott hatalmasat egy bal hátsó defekt miatt, rögtön pályára is küldték a biztonsági autót. A Racing Point csúnyán összetört, a kanadai versenyző azonban szerencsére nem sérült meg. Bottas rögtön a bokszba hajtott közepes keverékű abroncsokért, Hamilton pedig 1 körrel később érkezett újabb kerékcserére.

A versenyirányítás aztán úgy döntött, piros zászlóval ismét megszakítja a versenyt!

A verseny 17 óra 15 perc körül egy harmadik állórajttal folytatódott: a piros lámpák kialvására a 3. helyről startoló Ricciardo reagált a legjobban, meg is előzte Bottast, miközben Hamilton megőrizte az 1. pozíciót. Egy kör után aztán Bottas a célegyenesben visszavette a 2. helyet, és Hamilton nyomába eredt.

Alex Albon Perezzel vívott nagy csatát, de sikeresen visszaverte a mexikói támadásait. A Red Bull versenyzője aztán Ricciadót kezdte el üldözni. Albon az 51. körben érte utol az ausztrált, és a célegyenes végén körbe is tudta autózni, ezzel feljött a 3. pozícióba.

Bottas hiába adott bele mindent, hogy tartsa a lépést Hamiltonnal, a címvédő ellen nem volt ellenszer! A hatszoros világbajnok így végül újabb győzelmet szerzett, mellyel tovább növelte előnyét a pontversenyben.

A dobogó legalsó fokára Alex Albon állhatott fel, aki először végzett ennyire előkelő pozícióban a Forma-1-ben.

Daniel Ricciardo végül a 4. helyen fejezte be a mugellói futamot, megelőzve Sergio Perezt, Lando Norrist és Daniil Kvyatot.

Kimi Räikkönent nyolcadikként intette le a kockás zászló, a finn azonban szabálytalan bokszba hajtás miatt 5 másodperces időbüntetést kapott, így veszített egy pozíciót Leclerc-rel szemben.

A két Ferrari pontszerző helyen zárta a csapat történetének 1000. F1-es versenyét: Leclerc 8., Vettel 10. lett.

A világbajnoki szezon két hét múlva Szocsiban, az Orosz Nagydíjjal folytatódik.

Forrás: f1világ.hu

Kapcsolódó témák: #forma1 |