A legrossszabb forgatókönyv is szóba került immár

Ha a járvány kitart, a törlés sem kizárt

Fotó: Pixabay
MTI
2020.04.28. 12:28

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint amennyiben a világjárvány jövőre is kitart, akkor a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat törölni kell.

Mori a Nikkan Sports japán sportnapilap kedden megjelent számában határozottan kijelentette azt, amit az elmúlt napokban már mások véleményére alapozva is helyeselt. Nevezetesen, hogy jövő nyárról már semmiképpen sem lehet tovább halasztani az eredetileg idénre tervezett tokiói olimpiát.„Ebben az esetben le kell mondanunk a rendezést” – mondta.

Jositake Jokokura, a japán orvosi biztosság vezetője pedig kollégái nyilatkozatival értett egyet, miszerint hatékony ellenszer nélkül aligha tudnak biztonságosan és felelősséggel olimpiát rendezni jövőre.

Nehéz lesz fogadni az olimpiára érkezőket, hacsak nem fejlesztenek ki addigra hatékony vakcinát” – nyilatkozta. Egyben sürgette a gyógyszeriparban dolgozókat, hogy gyorsítsák fel az ellenszer fejlesztését és tesztelését az oltások mielőbbi gyártása érdekében. Hozzátette: kulcsfontosságú lesz a fertőzés világszintű mértéke, mert hiába lesz Japánban jobb a helyzet, ha külföldön tovább terjed a vírus.

Korábban Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora azt mondta, hogy amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #olimpia2020 |