Győrt öten képviselték a válogatottban

Nagy Roland gyorikosar.hu
2023.02.20. 13:01

Az előző Európa-bajnokságról lemaradt Magyarország, az idei női kosárlabda-kontinenstornán azonban újra ott lesz a magyar női válogatott, ráadásul hangsúlyos győri jelenléttel.

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese a selejtezőben kétszer is szoros meccset játszott a világ legjobbjai közé tartozó spanyolokkal, a másik két csoportbeli ellenfelet, Izlandot és Romániát pedig minden alkalommal nagy különbséggel legyőzte. Válogatottunk ott lesz a június 15-én kezdődő izraeli és szlovéniai rendezésű Eb-n.

A kvalifikáció két mérkőzésen vált biztossá. A magyar lányok előbb Izlandot verték 89–49-re, majd Romániát 74–58-ra. A sikernek a SERCO UNI Győrből öten is részesei lehettek. Csapatkapitányként Dubei Debóra, valamint Dombai Réka és Török Ágnes a pályán segítette a válogatottat, a Győr vezetőedzője, Cziczás László a szövetségi kapitány segítőjeként, Burdi Szabolcs pedig fizioterapeutaként szerepelt a szakmai stábban.

„Természetesen nagyon megtisztelő érzés a válogatott csapatkapitányának lenni, óriási felelősség is egyben. Büszke vagyok a csapatra, nehéz menetelés volt, de eredményes. Az, hogy két éve nem lehettünk ott az Eb-n, óriási csalódás volt, a mostani siker kárpótolt ezért bennünket. Az izlandiak és a románok elleni utolsó két mérkőzésen nem játszottunk életünk formájában, de újra ott vagyunk a legjobb tizenhat európai csapat között, és igazából ez a fontos. Lesz még miben javulni az Eb-ig hátralévő időben, bízom benne, a visszatérő hiányzóinkkal még erősebbek tudunk lenni. Én merek nagyot álmodni, szeretnénk minimum a legjobb nyolcban, még inkább olimpiai selejtezőt érő helyen végezni. Képesek lehetünk rá” – mondta a Győr+ Médiának Dubei Debóra, a SERCO UNI Győr játékosa.

Dombai Réka utánpótlás szinten ért már el nagy sikereket a korosztályos válogatottakkal, de élete első felnőtt világversenyére most készülhet. Az egyesület honlapján azt nyilatkozta, nagyon boldog, hogy elérték a céljukat, és ott lehetnek az Európa-bajnokságon. Bízik benne, hogy pályára léphet majd az Eb-n: „A klubomban olyan teljesítményt szeretnék nyújtani, hogy a keret tagja lehessek majd. Az Eb-n bárki jön velünk szembe, megpróbáljuk legyőzni. Azt gondolom, fiatal, de erős csapatunk van, a legjobbakkal is fel tudjuk venni a versenyt, ezt a spanyolok ellen is bizonyítottuk, még akkor is, ha mindkét meccset elveszítettük.”

Cziczás László is büszke a lányokra, hogy sikerrel vették az előttük álló akadályt. „Megérdemelten jutottunk ki az Eb-re, de azzal egyelőre még nem foglalkoznék, hogy ott mire lehetünk képesek. Nagyban függ attól, milyen kerettel tudunk majd kiállni, az viszont tény, sokra hivatott ezt a társaság. Én hiszek bennük, öröm velük dolgozni” – tette hozzá a SERCO UNI Győr vezetőedzője, aki Székely Norbert segítője volt a selejtezőkön.

Kapcsolódó témák: #Európa-bajnokság | #Győr | #női kosárlabda |