„Győrt egy erős judovárosként tartják számon országszerte”

Fodor László Fotó: MekliZ Fotó
2024.03.03. 16:01

Új sorozatot indítunk, amelyben a tavaly nyáron megalakult Rába ETO SE szakosztályait, az ott folyó munkát, a sportág tehetségeit, reménységeit mutatjuk be.

Az egykor patinás egyesület tizennégy szakosztályt tömörítve indult újra, ezek közül elsőként a nagy hagyományokkal és kitűnő eredményekkel rendelkező cselgáncs kerül górcső alá. A sportág aktuális győri helyzetéről Kovács Jánossal, a Rába ETO SE, azon belül a judo szakosztály elnökével beszélgettünk.

Komoly hagyománya van városunkban a cselgáncsnak, mikor indult hódító útjára ez a sportág Győrben?

A judoélet az 1960-as évek végén indult el a városban, ekkor alakult meg a Győri Dózsa, és rövid idő alatt egy erős vidéki bázissá nőtte ki magát. A csapat az NB I.-ben is szerepelt, felnőtt és utánpótlás szinten is folyamatosan szállította az eredményeket. Győr mindig is komoly szerepet játszott a magyar judosportban, korosztályos és felnőtt magyar bajnokok, válogatott versenyzők sora nevelkedett városunkban. A nyolcvanas években aztán egy nagyon ütőképes csapat alakult ki Győrben sok élversenyzővel, akiket elsősorban fővárosi klubok vittek el. Én Paksra kerültem, ahol akkor indult el az Atomerőmű SE. Több korábbi sportoló ma már edzőként az utánpótlás sikeréért dolgozik, de a sportdiplomáciában is többen megtalálták a helyüket, elég csak dr. Tóth László nevét említeni. A Győri Dózsa egykori versenyzője 2021 óta az európai és a magyar judoszövetség elnöke is egyben. Polgármesterünk, dr. Dézsi Csaba András pedig alelnöki tisztséget tölt be a hazai szövetségben.

Jelenleg elsősorban utánpótlás-nevelés folyik a Rába ETO-ban, mennyire népszerű ma ez a sport a gyerekek körében?

Általánosságban elmondható, hogy a digitális világ nem a sportnak kedvez, ugyanakkor mi örömmel számolhatunk be arról, hogy rengeteg gyerek választja ma is a judót. Ez természetesen a hagyományokból is adódik. Jelenleg közel száz versenyzőnk van, terveink szerint a jövő év elejére ez a szám eléri a százötvenet, ami a legerősebb fővárosi klubok esetében is egy szép számnak mondható.

Milyen elvárásokkal, tervekkel indult meg a munka az egyesületben?

A Rába ETO SE judo szakosztálya elsősorban a nevelő munkára koncentrál. Szeretnénk megtalálni és kinevelni a következő generációk klasszisait, válogatott versenyzőit. Bátran kijelenthetem, hogy az ifjúsági és junior csapatunk kimondottan erős, folyamatosan szállítjuk az érmeket hazai és nemzetközi megmérettetésekről is. Terei Dániel nevét talán már nem kell bemutatni a győrieknek, ő a közelmúltban ifi magyar bajnok lett.

Mik lesznek a klub és az elnök legfontosabb teendői az idei esztendőben?

Elsősorban szervezői feladatok várnak ránk. Kiemelt helyszín Győr a magyar judosport életében, országos bajnokságoknak, rangsorversenyeknek, diákolimpiai országos döntőknek ad rendszeresen otthont. Ezek mellett idén öt rangos nemzetközi versenyt rendezünk, amiért a „Judováros 2024” címet érdemeltük ki a nemzetközi szövetségtől.

Kapcsolódó témák: #Győr | #judo | #rába eto se | #sport |