Győriekkel küzd az újabb Eb-re jutásért a magyar fociválogatott

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.22. 14:01

Csütörtök este (M4 Sport, 19.30) Észtország ellen játssza első mérkőzését idén a magyar labdarúgó-válogatott. A felkészülési találkozót követően hétfőn (M4 Sport, 20.45) pedig már ,,élesben" szerepelnek a mieink, akik Bulgáriát fogadják Európa-bajnoki selejtezőn a Puskás Arénában. A válogatott azért küzd, hogy zsinórban harmadszor is kijusson az Eb-re. A nemzeti csapatban ezúttal is több győri kötődésű futballista található, sőt még a válogatott stábjában is van olyan szakember, aki korábban a városunkban dolgozott.

Lang Ádám 2012 és 2015 között erősítette a Győri ETO focicsapatát. Oszlopos tagja volt annak a csapatnak, amely három évtized után, 2013-ban megnyerte az NB I-et. A 30 esztendős hátvéd már 55-ször szerepelt a válogatottban, 2016-ban és 2021-ben tagja volt az Európa-bajnokságon szereplő nemzeti csapat keretének, igaz, a tavalyelőtti kontinensviadalon nem lépett pályára. 2019 óta a ciprusi Omonia Nicosia légiósa. Értékét 800 ezer euróra (310 millió forintra) teszi a mértékadónak tartott Transfermarkt szakportál. Marco Rossi szövetségi kapitány az elmúlt időszakban alapemberként számolt vele, jó eséllyel az észtek és a bolgárok ellen is kezdő lesz.

Kalmár Zsolt a Győri ETO saját nevelésű játékosa. 2005 és 2014 között tartozott a zöld-fehér klub kötelékébe. Németországban az RB Leipzig és az FSV Frankfurt csapatában légióskodott, aztán megfordult a dán Bröndbyben is. 2017 óta játszik a szlovák élvonalbeli DAC-ban. Eddig 29 mérkőzésen lépett pályára a magyar válogatottban, s ezeken a találkozókon három gólt szerzett. Novemberben szabadrúgásból szerezte meg a győztes találatot a görögök ellen (2-1). Értékét 1 millió euró (388 millió forintra) a Transfermarkt szerint.

Kerkez Milos ázsiója ennek a tízszerese: 10 millió euróra (3,8 milliárd forintra) értékeli őt a német szakoldal. A négyszeres válogatott balhátvéd 2019 és 2021 között szerepelt az ETO-ban. Tehetségére Győrben figyeltek fel az európai sztárklubok, amelyek közül végül az olasz AC Milan szerződtette. Milánóban 2022 januárjáig játszott, aztán átigazolta őt a holland AZ Alkmaar, amelyből azóta kirobbanthatatlan. A holland bajnokságban és a nemzetközi porondon is több fontos gólt szerzett. A balhátvéd pozíciója régóta hiányposztnak számít a válogatottban, Kerkez azonban hosszú évekre megoldhatja ezt a problémát.

Először kapott meghívót a válogatott keretébe Varga Barnabás, aki 2020 és 2022 között a Gyirmót focistája volt. A Paks csatára 17 találatával toronymagasan vezeti az NB I góllövőlistáját, a remek teljesítményére Marco Rossi is felfigyelt. Varga értékét 750 ezer euróra (291 millió forintra) taksálja a Transfermarkt.

,,Szeretném, ha minél előrébb végeznénk a Pakssal a tabellán. Álomszerű lenne, ha sikerülne megszereznünk a nemzetközi kupaindulást érő helyek valamelyikét. Minden magyar játékos vágya, hogy szerepelhessen a válogatottban, én sem vagyok kivétel ez alól. Persze tudom, hogy ezért még nagyon sokat kell tennem” – nyilatkozta Varga még augusztusban a Győr+ Médiának. A csatár keményen dolgozott, ontotta gólokat, így nem meglepő, hogy meghívót kapott a nemzeti csapatba.

Nemcsak a játékosok, hanem a stábtagok között is van győri kötődésű szakember. Végh Barnabás fizioterapeuta korábban éveken keresztül dolgozott a Győri ETO masszőreként.