Elismerés

Győriek az év sportolói között

Fotó: Ács Tamás
Nagy Roland
2021.12.15. 17:15

A hazai szövetségek 1964 óta választják meg saját sportágukban az év legjobbjait. Idén 56 szövetség választott, de vannak olyan sportágak, ahol majd csak januárban hozzák nyilvánosságra az eredményt. Idén négy győri sportoló végzett az élen, Kopasz Bálint harmadszor, Bukor Ádám negyedszer nyert.

A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között. Az idei győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter 18. elsőségével, míg a tokiói olimpián ezüstérmes vitorlázó, Berecz Zsombor és a birkózó Sastin Marianna 11. alkalommal, az asztaliteniszező Póta Georgina és a curlinges Szekeres Ildikó tizedszer, a szintén vitorlázó Érdi Mária, a súlyemelő Nagy Péter és a teniszező Fucsovics Márton egyformán kilencedszer bizonyult a legjobbnak. A tokiói aranyérmesek közül a Győri VSE kajakosa Kopasz Bálint, valamint Lőrincz Tamás, Milák Kristóf, Szilágyi Áron és Csipes Tamara zárt első helyen a voksoláson.

A győri egyesületek sportolói közül négyen is az élen végeztek: Kopasz Bálint olimpiai bajnok lett Tokióban, a kajak egyesek 1000 méteres távján, majd szintén 1000 méteren Nádas Bencével a 4. lett K2-ben. Mindezek mellett a világbajnokságról egy ezüst, az Európa-bajnokságról pedig kér aranyéremmel térhetett haza. Kopasz Bálintot harmadszor válaszották az év kajakosának.

A búvárúszók uszonyos úszó szakágában Bukor Ádám lett az elmúlt év legjobbja, ezzel negyedik alkalommal érdemelte ki ezt az elismerést. A Győri Búvár SE versenyzője hatszoros világ- és Európa-bajnok, négyszeres világcsúcstartó. Bukor Ádám az idei, tomszki vb-n arany- és bronzérmet szerzett sportágában, ezzel kvalifikálta magát a jövő évi Világjátékokra.

Az év tornásza Mészáros Krisztofer lett. A Győri Atlétikai Club versenyzője az országos bajnoki címek, és világkupa érmes helyezések mellett idén 14. helyen végzett a Kitakjúsúban rendezett torna-világbajnokság egyéni összetett döntőjében. Mészáros sikere azért is különleges, mert vb-fináléban legutóbb Supola Zoltán volt magyar induló 1999-ben.

Az év evezősének a GYAC-os Fehérvári Esztert választották. Eszter a hazai remek eredmények mellett könnyűsúlyú kétpárban a váci Csepel Zsófiával egy hajóban ötödik lett az U23-as világbajnokságon, majd ugyanez az egység szintén az ötödik helyet szerezte meg az U23-as világbajnokságon is.

Kapcsolódó témák: #Győr | #sport | #választás |