Győri sportsikerek 2019-ben – 1. rész

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.01.06. 11:24

Sportsikerekből 2019-ben sem volt hiány Győrben, ezekre tekintünk most vissza két részben.

Január
Már év elején bejelentette több világklasszis nyári leigazolását az Audi ETO KC. A francia Európa-bajnok Beatrice Edwige még januárban aláírt, hozzájuk csatlakozott néhány nappal később a világbajnok Estelle Nze Minko, valamint a norvég olimpiai aranyérmes Amanda Kurtovic is.
Az év legjobb kézilabdázói között a serdülőknél Farkas Johanna, a kapusok mezőnyében Kiss Éva, a külföldiek között pedig Nycke Groot végzett az élen a Magyar Kézilabda Szövetség szavazásán.

Február
Győr rendezhette meg a kötöttfogású Magyar Nagydíj Polyák Imre-emlékversenyt, melyen a hazai birkózók közül többen is dobogóra állhattak. Lőrincz Viktor aranyérmet szerzett, Szilvássy Erik, Tóth Martin és Lám Bálint harmadik helyen végzett.
Az ergométeres világbajnokságon az Egyesült Államokban a Győri Atlétikai Club (GYAC) para-evezőse, Pető Zsolt világcsúccsal lett aranyérmes.
A II. Győri Sportbálon az önkormányzat és a Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány ismét díjazta a város legjobb sportolóit, az előző évi eredmények alapján. Balla Virág, a Győri Vízisport SE háromszoros Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes kenusa, valamint Boros László, a Győri Lövész Klub sportlövője érdemelte ki a legjobbnak járó kitüntetést. A csapatok között a Győri Audi ETO kézilabdázói nyertek, az év edzőjének járó elismerést a Győri Vízisport SE kenusainak mestere, Szabados Krisztián vehette át. A sportbálon kihirdették az év felfedezettjét is. Ezt a díjat Mészáros Krisztofer, a GYAC 17 esztendős tornász csillaga kapta. A Fair Play-díj is bekerült az elismerések közé, ezt Gasztonyi Péter László, a GYAC evezőse érdemelte ki. Győr Város Ezüst Emlékérmét Németh Gyöngyi, a GYAC dobóatlétáinak edzője vehette át. A Győr Sportjáért Életműdíjjal a korábban a Győri Elektromos Asztalitenisz Szakosztályt vezető Horváth Tibor munkáját ismerték el.

Március
Ezüstérmet szerzett a szentpétervári junior cselgáncs Európa-kupán Sipőcz Richárd, a SZESE versenyzője, aki ezzel az éremmel kezdte rendkívül sikeres évét.
Az edzőváltások hónapja volt a március. Az NB II-es Gyirmót labdarúgócsapatának kispadján Hannich Péter váltotta Szepessy Lászlót, míg az ETO-nál Herczeg Miklós került a távozó Király József vezetőedző helyére.
Új magyar csúccsal nyerte a női 50 kilométeres gyaloglást az országos bajnokságon a győri Futóbarátok versenyzője, Kovács Andrea.
Három ETO-játékost választottak be a női kézilabda Bajnokok Ligája álomcsapatába, Anne Mette-Hansent, Stine Oftedalt és Crina Pinteát.

Április
Tizenötödik bajnoki címét szerezte meg az Audi ETO KC a női kézilabda-bajnokságban. A győriek 33–29-re győzték le a Ferencvárost a Népligeti Elek Gyula Arénában, ezzel két fordulóval az idény vége előtt bebiztosították elsőségüket az NB I-ben.

Május
Negyedik helyen végzett a női kosárlabda-bajnokságban az UNI Győr, miután a bronzéremért rendezett párharc harmadik meccsén is kikapott a Zalaegerszegtől.
Ötödször is Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett az Audi ETO. A győri lányok a budapesti Final4 döntőjében a korábbi edzőjük, Ambros Martín irányította orosz Rosztov Don csapatát győzték le 25–24-re.

Győrben versenyeztek az ország legjobb maratoni kajakosai, kenusai a magyar bajnokságon. A Graboplast VSE klasszisa, Czéllai-Vörös Zsófia nyert kajak egyesben, klubtársa, Csay Renáta harmadik lett, míg párosban aranyérmet szerzett a győri egység.
Boér Gábort nevezték ki az ETO FC vezetőedzőjének. Hannich Pétert pedig Csertői Aurél váltotta a Gyirmót kispadján.

Június
A jövő nagy judós generációjának mérkőzéseit láthatták mindazok, akik június elsején és másodikán ellátogattak az Olimpiai Sportparkba, ahol a serdülő judo Európa-kupa küzdelmeit rendezték. Győr már tizenkettedik alkalommal adott otthont a versenynek.
Huszonhat ország 1500 sportolója vett részt a 2019-es ultimate frizbi Európa-bajnokságon Győrben, ahol összesen 289 mérkőzést játszottak le több pályán. A magyar színeket egy vegyes csapat képviselte, amelyben több fiatal győri játékos is helyet kapott.
A magyar női 3×3-as kosárlabda-válogatott ezüstérmes lett az amszterdami világbajnokságon. A csapatban ott volt a Győr korábbi válogatott játékosa, Cyesha Goree, valamint a jelenleg is a zöld-fehéreknél játszó Papp Klaudia is.
Hivatalosan is bejelentették a Giro d’Italia három magyarországi szakaszának útvonalát. A második szakasz érinti Pannonhalmát és Győrt is, a mezőny ide 2020. május 10-én érkezik.
Először rendeztek világbajnokságot a junior tornászoknak. Érdekesség, hogy a Nemzetközi Torna Szövetség magyar kezdeményezésre írta ki a vb-t, így nem is lehetett máshol a sporttörténelmi világverseny, mint Magyarországon. Győrben a jövő tornászcsillagjait láthatta a közönség június 27. és 30. között. A magyar színeket három lány és három fiú képviselte, Balázs Krisztián bronzérmet szerzett.

Fotók: Győr+ Archívum

Kapcsolódó témák: #Helyi sport |