Győri sportélet 2019-ben – 2. rész

Győr+
2020.01.06. 19:41

Sportsikerekből 2019-ben sem volt hiány Győrben, ezekre tekintünk most vissza két részben, hiszen az év első és a második fele is sok érdekes sporteseményt kínált a győrieknek és a vendégeknek is. Sajnos szeptemberben egy legendát is elvesztettünk...

Július
Sipőcz Richárd bronzérmet szerzett a budapesti cselgáncs Grand Prix-n. A SZESE judósának ez volt az első felnőtt világversenye, és 18 évesen dobogóra állhatott.

A magyar női kézilabda-válogatott nyerte a győri junior Európa-bajnokságot, amely több Audi ETO-játékossal a soraiban, a döntőben 27–20-ra legyőzte Hollandiát az Audi Arénában.

A maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon Czéllai-Vörös Zsófia két arany- és egy ezüst-, Csay Renáta egy aranyéremmel zárt. A Graboplast VSE sportolói tíz aranyérmet nyertek a szolnoki országos bajnokságon.

Augusztus
Nyolc országból hetvennégy csapat, ezerhétszáz versenyző érkezett Győrbe, a 16. IAM-Mazsorettsport Európa Bajnokságra és Nemzetközi Kupára.

Az Audi Aréna Győr adott otthont a WAKO Kadet & Junior Kick-Box Európa-bajnokságnak. Közel negyven ország több mint kétezer versenyzőjének részvételével ez volt Magyarország egyik legnagyobb utánpótlás-sporteseménye idén. A hazai sportolók 28 arany-, 23 ezüst- és 63 bronzérmet szereztek.

A GYAC-os Szabó Bence és a szolnoki Furkó Kálmán alkotta könnyűsúlyú kettes óriási, rég nem látott magyar sikert ért el a Floridában rendezett U23-as evezős-világbajnokságon. A magyar egység bronzérmet nyert, majd szeptemberben Görögországban Európa-bajnoki címet szerzett.

Szabó Bence és Furkó Kálmán tíz éve nem látott sikert ért el az U23-as evezős vb-n  
Fotó: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

A szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokságon a Graboplast VSE versenyzője, Kopasz Bálint nyert K1 1000 méteren. A győri Balla Virág–Devecseriné Takács Kincső kenus páros ezüstérmes lett az 500 és 200 méteres távon is.

Sikeres szezont zárt a győri ultramaratonista Rokob József, aki megnyerte a svájci tízszeres Ironman-versenyt. Ezen a viadalon tíz egymást követő napon kellett teljesíteni az Ironman távokat, vagyis naponta a 86 kilométer úszást, a 180 kilométer kerékpározást, és a 42 kilométer futást.

Szeptember
A magyar válogatott három arany- és két bronzérmet szerzett az előolimpián, vagyis a kajakosok és kenusok Tokióban rendezett tesztversenyén.
A győriek közül a világbajnok kajakos Kopasz Bálint, és a Balla Virág–Devecseriné Takács Kincső kenus duó is nyerni tudott.

Életének 65. évében elhunyt Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke, a Graboplast Győr szakosztályelnöke, a város díszpolgára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Kadler Gusztáv 65 évesen hunyt el

Sipőcz Richárd bronzérmes lett a finnországi junior judo Európa-bajnokságon, majd néhány héttel később a korosztály világbajnokságán is, majd Európa-bajnok lett az U23-asok között.

Október
Az Olimpiai Sportparkban rendezték a Magyar Mesterfokú Tornászbajnokságot, amelyen a GYAC-os Mészáros Krisztofer három elsőséget gyűjtött be.

A maratoni kajak-kenu világbajnokságon, Kínában, a győri Czéllai-Vörös Zsófia–Csay Renáta kettős megvédte címét. A sportág legendájának, Csay Renátának ez volt a huszadik vb-aranyérme, az elsőt húsz évvel ezelőtt, Győrben szerezte.

November
Idén hét versenyt rendeztek az úszók Világkupa sorozatában. A győriek a legeredményesebb versenyzők közé tartoztak. A legtöbb érmet Jakabos Zsuzsanna nyerte.

Az ifjúságiaknak harmadik alkalommal rendeztek Judo Európa-kupát. A győri viadalon a magyarok végeztek az éremtáblázat első helyén. A győriek közül Farkas Szilvia lett aranyérmes.

December
Boér Gábor helyett Kondás Elemér irányítja vezetőedzőként a Győri ETO FC labdarúgócsapatát.

Kondás Elemér váltotta Boér Gábort az ETO kispadján

A magyar válogatott a 14. helyen végzett a női kézilabda-világbajnokságon Japánban, de még így is maradt esélye arra, hogy kijusson a tokiói olimpiára. A nemzeti együttesben az Audi ETO-t két játékos, Kiss Éva és Faluvégi Dorottya képviselte.

Az aranyérmes Hosszú Katinka (j) és az ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar küldöttség 11 éremmel, 4 arannyal, 4 ezüsttel és 3 bronzzal zárta a Glasgow-ban rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokságot, ezzel az éremtáblázat 4. helyén végzett. A Győri Úszó SE-t hatan képviselték Skóciában, nevükhöz fűződik a magyar válogatott érmeinek nagy része, öt versenyszámból hat medál került Győrbe. Jakabos Zsuzsanna egy ezüst- és egy bronzérmet, Szabó Szebasztián két ezüstöt szerzett. Lobanovszkij Maxim egy második és egy harmadik hellyel zárt.

Kapcsolódó témák: #evezés | #GYAC | #kézilabda | #labdarúgás | #úzsás | #WKW ETO FC |