Győri motoros hódíthatja meg a világot

Pécskai István Marcali Gábor
2023.01.25. 13:45

Komoly célokkal, motiváltan vág neki a 2023-as idénynek Kovács Bálint magyar bajnok gyorsasági motorversenyző, aki nem mellékesen a Széchenyi István Egyetem hallgatója. Az idehaza dolgozó szakemberek szerint a fiatal győri motoros fényes karrier előtt áll, s akár a világbajnoki címig is eljuthat valamelyik kategóriában.

A H-Moto Team 21 esztendős tehetsége hazai és nemzetközi szinten is remek szezont zárt 2022-ben. A magyar bajnok, Endurance világbajnoki 5. és 6. helyezett versenyző idén nemcsak a BMW gyári versenyzőjeként a német nemzetközi bajnokságban (az IDM-ben) áll rajthoz, hanem a Maco Racing színeiben az Endurance világbajnokságon is, amelyben Yamaha motorral versenyez. Kovács Bálint elmondta, új csapatánál rendkívül barátságosan fogadták.

,,Mindenki nagyon segítőkészen állt hozzám már az elejétől kezdve. Egyáltalán nem éreztem magam idegennek, amikor elkezdtük a közös munkát, s egyből fel tudtam venni a ritmust. Látták rajtam, hogy gyorsan tudok alkalmazkodni a körülményekhez. Annak ellenére, hogy alig tudtam menni a motorral, gyors tudtam lenni, s nem hibáztam sokat, jól tudtam teljesíteni. Február elején kezdődnek meg a tesztek, igyekszem a lehető legtöbbet kihozni magamból” – nyilatkozta Kovács Bálint.

A versenyző hozzátette komoly kihívás, hogy egyszerre két nívós sorozatban is próbára teheti a tudását.

,,Az volt a célom, hogy ne legyen időm unatkozni. Az a legideálisabb, ha sokat ülök a motoron. Így a lehető legtöbb adatot tudjuk megvizsgálni, s azokat elemezve még gyorsabbak lehetünk. Az Endurance bajnokságban sokat fogok motorozni, s nagyon erős versenytársak ellen méretem meg magam. A sprintversenyekben pedig a legfőbb kihívás, hogy a tempó számít, ezért minden körön 110 százalékot kell nyújtanom” – fogalmazott Kovács Bálint.

Kovács Bálint arról is szót ejtett, mennyire tudja összeegyeztetni a motorozást az egyetemi tanulmányaival.

,,Van egy határa annak, meddig tudok élsportoló lenni. Éppen ezért több lábon szeretnék állni, s nagyon fontosnak tartom a tanulást, amelyre igyekszem időt szakítani. Most is vizsgáról jöttem, és délután megint megyek egyre. A fő csapásirány számomra az elkövetkezendő években persze a motorozás lesz. A szezon közben nehezen lehet összeegyeztetni a versenyzést a tanulással. Szerencsére az egyetemtől rengeteg segítséget kapok, hogy mindez gördülékenyen menjen. Természetesen mindent megteszek, hogy a teljesítményemmel továbbra is kiérdemeljen a segítséget” – jegyezte meg Kovács Bálint, akinek a karrierjét Talmácsi Gábor korábbi MotoGP-világbajnok is egyengeti.

Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány elnöke elmondta, az intézmény továbbra is igyekszik mindenben támogatni Bálintot és a hozzá hasonló tehetséges fiatalokat.

,,A fiatalok nemcsak azért jönnek Győrbe, mert jó egyetem a miénk, hanem azért is, mert ilyen ügyek mellé is tudunk állni. Ami a klasszikus, több száz éves egyetemeknél az evezés, az nálunk a technológia, azon belül a motor- és autósport világa. Ezzel is vonzóvá tudjuk tenni az intézményt a fiatalok számára” – jelentette ki dr. Palkovics László.

Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid