Győri légfegyveres Eb – Aranyérmet nyert a magyar női pisztolyos csapat

MTI Fotó: MTI/Krizsán Csaba
2024.03.02. 15:35

Aranyérmet nyert a Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam, Major Veronika összeállítású magyar trió a női pisztolyosok szombati csapatversenyében a győri légfegyveres Európa-bajnokságon.

A hazai hármas egyértelmű esélyesként kezdte meg a napot, azok után, hogy a tavalyi világbajnokságon második lett a kínaiak mögött, csütörtökön pedig a hagyományos – az egyéni alapversenyen elért eredmények alapján számított – csapatversenyben diadalmaskodott a győri 10 méteres kontinensviadalon.

A nem hagyományos csapatverseny a pisztolyosoknál éppen úgy zajlott, mint korábban a férfi puskásoknál. Azaz négy szakaszból állt, kezdve a rangsoroló résszel. Ebben összesen kilenc trió lépett lőállásba és minden pisztolyosnak 20 lövést kellett leadnia.

A magyaroknál mindenki jól lőtt, Major Veronika pedig kiemelkedően (196 kör), így 577 körrel végeztek és óriási, nyolckörös előnnyel zártak az élen. A negyeddöntőben a legjobb nyolc csapat volt érdekelt és Majorék kicsit visszafogottabban lőttek, mint korábban, de az 567 kör is elég volt számukra a kényelmes elődöntőbe jutáshoz.

A négy között már az volt a tét, hogy az újabb 20-20 lövés után melyik együttesek csaphatnak össze az arany- és melyek a bronzéremért. A negyeddöntőben ukrán, magyar volt az első kettő sorrendje és ez az elődöntőben sem változott. Fábiánék, illetve az olimpiai és többszörös világ- és Európa-bajnok Olena Koszteviccsel felálló ukránok egyaránt 572 kört lőttek és ezzel készülhettek az aranycsatára.

Az éremmeccs már pontokért ment, minden sorozat után a jobbik trió két pontot kapott, döntetlen esetén pedig egy-egy pont járt a feleknek.

A döntő aztán rémálomszerűen kezdődött Fábián Sáráéknak, akik nem lőttek rosszul, mégis sorra veszítették el a sorozatokat és az ukrán csapat 10-0-ra ellépett. Szinte kilátástalannak tűnt ekkor a hazaiak helyzete, a folytatásban azonban mindhárman javítottak és többnyire tízeseket lőttek, így lépésről lépésre dolgozták le hátrányukat, majd 10-10-nél egyenlítettek. A magyar nézők komoly hangulatot varázsoltak a döntős pályára, az izgalmak pedig tovább fokozódtak amikor a 11. sorozatban döntetlenre végeztek a felek.

A 11-11-es részeredmény után újabb fordulat következett, Kosztevicsék feljavultak és 15-11-re elhúztak, ezzel pedig egyetlen pontra kerültek a diadaltól. Major Veronikáék azonban nem adták fel, remek lövésekkel megnyerték a következő két sorozatot, majd a mindent eldöntő körben is erősebbet lőttek az ukránoknál, amivel második aranyérmüket is megnyerték a győri Európa-bajnokságon.

Ez volt a magyar felnőtt csapat ötödik érme az Európa-bajnokságon. Szombaton korábban harmadik lett a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású puskás csapat, előtte pénteken Péni egyéniben, a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter puskás trió pedig a hagyományos csapatversenyben lett második, csütörtökön pedig a női pisztolyosok nyertek a hagyományos csapatversenyben.

Korábban ma a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #légfegyveres Eb Győr | #sport | #sportlövészet |