Irány Afrika!

Győri csapat is indul a Bamako Rallyn

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2022.01.26. 12:02

A legendás Dakar Rally szellemi örököse a Bamako sivatagi rally, aminek rajtja nem Párizsban, hanem Budapesten van. Ez a rally egy veszélyes tájékozódási verseny, ami idén, minden eddiginél hosszabb és izgalmasabb lesz. A transz szaharai rally eredetileg januárban rajtolt volna, de a Covid-helyzet miatt március 18-ra tolták el az indulást. A résztvevőknek 9400 kilométert kell teljesíteniük, a cél pedig Sierra Leonéban lesz. Jelen állás szerint 40 ország, több mint 700 résztvevője indul a Bamako Rallyn, köztük egy győri csapat is, a két elszánt hölgy a Győr+ Médiának mesélt a jótékony célú versenyről.

„Én már visszatérő vendég lesznek az idei rallyn, hiszen harmadik alkalommal indulok, de mindig egyfajta szabadságot, kiszakadást a mindennapokból, valami újat jelent számomra a sivatagi rally” – mondta a Győr+ Médiának Garai Zsófi.

Ezen a versenyen végigautózni teljesen más, mint idehaza megtenni több száz vagy több ezer kilométert, valahol Marokkóban elfogy a bitumenes út, majd később a kavicsos felület is vöröses homokká válik, ezek kell teljesíteni a napi etapokat” – tette hozzá Zsófi. „Testileg-lelkileg felkészültünk, nagyon várjuk a március 18-ai rajtot, az autónk is készen áll a bevetésre, rajtunk biztosan nem fog múlni, hogy sikeresen teljesítsük a több mint 9000 kilométeres távot” – fogalmazott az Afrikába immár harmadjára visszatérő hölgy.

Én most először indulok, de Zsófi korábbi versenyeit végig követtem, nagyon izgalmasnak találtam, a részvétel pedig nekem egy bakancslistás programnak számít, nagyon várom már a szaharai kalandot” – emelte ki Nagy Orsolya. „Ez a rally olyan műfaj, hogy mindenki csinál mindent, végig nagyon kell figyelni mindenre, 3-4 óránként cserélünk majd a vezetésben, de aki éppen nem vezet, az is éber, hiszen nagyon kell vigyáznunk az autóra, ha végig akarunk érni a több mint 9000 kilométeren” – tette hozzá Orsi.

„Számunkra nem a helyezés, hanem a kaland és a jótékonyság a fontos, biztosan megyünk két árvaházba és viszünk oda adományokat, persze csak annyit, amennyi befér az autóba, de ezért is szívesen vesszük, ha valaki pénzzel tudja támogatni a csapatunkat, hiszen azért, bármit meg tudunk venni Afrikában is, amit aztán az ottaniaknak tudunk ajándékozni” – hangsúlyozta Orsolya.

A Budapest-Bamako sivatag rally hivatalosan március 18-án rajtol a magyar fővárosból, majd 25 nap múlva Sierra Leonéban futnak be a célba a résztvevők, akik idén 40 országból, több mint 700-an lesznek.