Pálfalvi Gábor Szent László-érmet kapott

„Győrért, az itt élő emberekért megtisztelő feladat dolgozni”

Pécskai István
2022.07.17. 14:10

A Győr Sportjáért díjat követően a győri önkormányzat Szent László-éremmel tüntette ki Pálfalvi Gábort. A város vezetése Győr sporthagyományainak ápolása terén végzett példaértékű munkáját, több évtizedes, magas színvonalú sportszakmai tevékenységét, a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány, valamint az Ovifoci Klub megalapításában és működtetésében vállalt meghatározó szerepét ismerte el.

Pálfalvi Gábor igazi lokálpatriótaként Győr belvárosában nőtt fel. Sportvezetői karrierje 16 esztendősen kezdődött a Győri Városi Labdarúgó-szövetség ifjúsági bizottságának elnökeként. Az induláskor társaival grundbajnokságokat szervezett, éveken át pedig tornák sorozatával sikerült lázban tartaniuk a sportért rajongó győri fiatalokat.

Újságírói pályafutását a Kisalföld belpolitikai és sport rovatánál kezdte, majd a Magyar Rádió győri és központi szerkesztőségei munkatársaként tucatnyi nívódíjas helyi és országos közéleti műsor riportere és szerkesztője volt. Az utókor szellemidézője című alkotása nemzetközi díjat kapott. Több mint egy évtizeden át a szakma elitjével dolgozott a Körkapcsolás című sportadásokban. Rádiós krónikása lehetett a nagy győri futballsikereknek az 1980-as években. Tudósított az Amerikai Egyesült Államokban rendezett 1994-es labdarúgó-világbajnokságról és a 2012-es londoni olimpiáról. Hét kötet szerzője, többek között Futball-láz címmel jelent meg a Rába ETO nagy menetelését bemutató könyve.

Egykori főnöke, a magyar rádiózás legendája, Novotny Zoltán így írt róla: „Tisztelem és egyben irigylem Pálfalvi Gábort a lokálpatriotizmusáért, szinte nincs olyan könyve, műsora, amelybe ne csente volna be szülővárosát.

Kurátortársaival együtt évtizedeken át harcolt a győri sportmúzeumért, a múlt emlékeinek megőrzéséért, az általa létrehozott alapítvánnyal, és 26 éve ő indította útjára az Év Győri Sportolója Gálát. A kezdeményezésére alakult meg 1999-ben a város óvodás korú gyermekeinek szervezett sportolását felvállaló egyesület is, amely ma is a régió legtöbb kisgyermeket foglalkoztató utánpótlás-nevelő klubja. Évente több mint hatszáz aprósággal igyekeznek megszerettetni a mozgást, a sportot. Ősztől az egyesületben már az új nagycsoportosokat várják. Miközben az alapítvány kurátorai Kiss György olimpikon emléktáblája avatására készülnek.

„Győrért, az itt élő emberekért megtisztelő dolgozni. Ez a díj azoké a nagyszerű kurátortársaké és óvodavezetőké is, akikkel a civil szervezeteinkben hosszú évek óta társadalmi munkában együtt tevékenykedhetem. Akiknek ugyancsak fontos, hogy Győr sportélete egyre színesebb legyen, ės hogy megőrizzük múltunkat, városunk hagyományait” – hangsúlyozta Pálfalvi Gábor.

Kapcsolódó témák: #elismerés | #labdarúgás |