Futás után jól esik a csobbanás – idén is népszerű a Győr-Lipót futóverseny

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.06.25. 12:14

Már tizenkettedszerre szerveztek futóversenyt és kárékpáros túrát Győrből, az Egyetemi Csarnoktól indulva a szigetközi kerékpárúton egészen a Lipóti Élményfürdőbe. Az idő kellemes, a hangulat remek és mindenkinek kiváló erőpróba ez a közös csobbanással záruló program.

A táv 26,4 kilométer, amelynek megtételét fel lehet fogni kiváló felkészülési lehetőségként is a maratonra. Aki ezt bevállalja, azért kell neki egy megfelelő erőnlét, rutin, éppen ezért a szervezők a rövidebb távok kedvelőire is gondoltak. Akár családi, baráti, munkahelyi három fős csapatok is indulhattak a váltófutáson, amelynek távjai: 9.5; 9.5 és 7.6 kilométer. A cél pedig nem más, mint egy kellemes csobbanás a Lipóti Élményfürdőben.

A részletekről Földingné Nagy Juditot, hosszútávfutó legendánkat kérdeztük, aki elmondta, hogy korábban már létezett egy Pécs-Harkány távolságú futóverseny, s innen jött az ölet, hogy közelebb is jó lenne egyet szervezni.

A Pécs-Harkány táv befutója a harkányi fürdő előtti terület volt, s úgy gondoltuk, hogy ezt itt a környéken is megszervezhetnénk, hisz a lehetőség adott. Az indulás a győri Egyetemi Csarnoktól van, a befutó pedig nem máshol, mint a Lipóti Élményfürdő területén. A beérkezés után tehát nem siet senki haza, hanem lehetőség van egy kiadós csobbanásra, nagy nevetésekre, szóval tulajdonképpen egy kellemes délutánra.” – foglalta össze mosolyogva Földingné Nagy Judit ennek a futásnak a különlegességét.

Ezen a futóversenyen rövidebb távok nincsenek, tehát elsősorban az aktív korosztálynak szól, gyermekek nem nagyon indulnak. Azért a 26.4 kilométer leküzdéséhez szükség van edzettségre. A három fős váltó egy kicsit könnyebb kihívás, az ő helyszínekre való megérkezésüket is a szervezők biztosítják, így Győrladamérre és Ásványráróra buszokkal viszik ki a csapattagokat.

A futóversenynek van egy kisérőeseménye is, ami egy kerékpáros túrát jelent. A bringások 10 perccel a futók előtt indulnak, s utánuk indítjuk a futókat. Nagyon sokan úgy oldják meg, hogy a biciklikkel jönnek az anyukák és a gyermekek, az apuka pedig fut, vagy éppen fordítva. Így egy nagyszerű családi esemény és testmozgás lesz mindenki számára.”

Galéria: Ács Tamás

Földingé Nagy Judit azt is elmondta, hogy többnyire olyan aktív emberek jelentkeznek, akiknek a mindennapjaiban egyébként is szerepel a futás, s gyakran jelentkeznek más versenyekre is. Viszont profi sportolók is előszeretettel teljesítik a Győr-Lipót távot.

A pályacsúcsot 2012-ben Kovács Tamás ás Kálovics Anikó olimpikonok futták meg, 2019-ben a női csúcsot megdöntötte Szabó Nóra, aki jelenleg az országos csúcstartó maratonon és rendszeres résztvevője a versenyünknek. A mai napon pedig az 58 éves Szűcs Csaba, a férfi maraton csúcstartója is csatlakozott hozzánk, akinek az eredménye már 30 éve megdönthetetlen.” – zárta az egykori kiváló olimpikon, a győriek egyik büszkesége.

A szervezőkben persze benne van az egészséges drukk, hogy minden simán menjen, mindenki bírja a megterhelést, hiszen a táv nem rövid, az idő pedig meglehetősen meleg. Ám ezt minden nevező tudja, így megfelelően felkészülten indulnak útnak és teljesítik a Győr-Lipót szakaszt, majd élvezik a hűs habokat és a jó társaságot.

Hajrá Dávid!

Ami pedig a Győr+ Médiát illeti: Ficsór Dávid tv-s szerkesztő-riporter kollégánk is futócípőt húzott ezen a kellemes vasárnapon, s ahogy őt ismerjük, magabiztosan teljesíti majd a 26.4 kilométeres távot, mi pedig már most büszkék vagyunk rá!  Hajrá Dávid, hajrá Győr+ Média!

Kapcsolódó témák: #életmód | #futóverseny | #kerékpártúra | #Lipót |