Hirdetés

Ez a szakasz jól kezelve minőségi ugrást készíthet elő

Illusztráció: Pixabay
MTI
2020.05.10. 16:08

Amennyiben egy sportoló jól kezeli a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, az akár minőségi ugrás előkészítését is szolgálhatja a pályafutásában - vallja Lénárt Ágota sportpszichológus.

Hirdetés

Lénárt az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kiemelte: különleges a jelenlegi helyzet, mert a sportolók nem tudják, hogyan alakul, nincs rá kialakult forgatókönyv. Például aggódás és szorongás van bennük annak kapcsán, meg lehet-e majd rendezni úgy a jövőre halasztott tokiói olimpiát, ahogy tervezték.

Mint mondta, a vírus terjedése, esetleges második hulláma kételyeket ébreszt, ugyanakkor most van lehetőség a mentáltréningre, amire máskor kevés idő jut.

Hirdetés

“Ez a szakasz, ha jól kezelik, egy minőségi ugrás előkészítésére szolgál” – fogalmazott a szakember. Kiemelte a társas támasz, a kapcsolattartás fontosságát, illetve annak lehetőségét, hogy a saját edzések rögzítésével, korábbi szereplések videofelvételeinek újraelemzésével, ellenfelek felmérésével is előre lehet lépni.

A sportolók bíznak benne, hogy jobban kezelik a helyzetet, mint az ellenfeleik, ezáltal stratégiai előnyhöz jutnak riválisaikkal szemben.

“Kialakult egy egyensúlyi helyzet, az olimpia előtt mindenki ismerte az erőviszonyokat, ez viszont egy év alatt jelentősen átrendeződhet” – tekintett előre Lénárt. Kifejtette, a küzdés, a gyors váltás képessége meghatározó lesz, hiszen az ötkarikás játékokig hátralevő egy esztendőben pörgősebben mennek az események, mint egy négyéves ciklus alatt, amelyhez a sportolók hozzászoktak.

A törékeny helyzetben felértékelődik az edzésmunka, az elkötelezettség, a kitartás és a keménység, amivel az eredményeket le lehet érni.

Hangsúlyozta, egyénenként más és más típusú, mennyiségű segítségre van szükségük a sportolóknak, nem érdemes sürgetni az átállás folyamatát.

Mint mondta, a sportolók örülnek, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések könnyítése nyomán újra edzhetnek, “éhesek arra, hogy újrakezdjék a munkát”.

Elárulta: sokan megkeresték, új csoportokat kellett indítania, amit hasznosnak tart, hiszen egy hónap alatt a más időszakhoz képest elsajátítható mennyiségnek akár a két-háromszorosát is meg lehet tanulni intenzíven.

“De nem túl sokat, napi öt-tíz-tizenöt perces gyakorlás már szó szerint csodát tud hozni” – fogalmazott.

Lénárt leszögezte, a sok kiesett idő miatt elsősorban az edzésmunkához kívánnak visszakanyarodni a sportolók, a versenyekre való formaidőzítés majd csak a következő lépés lesz.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat